Joe Biden ja Kamala Harris kolkuttavat jo Valkoisen talon porstuan ovea

Salainen palvelu on lisännyt Bidenin vartiointia jo kesällä, kun hän nousi demokraattien presidenttiehdokkaaksi. AFP / LEHTIKUVA

Nina Törnudd, Maiju Ylipiessa / STT

Demokraattien Joe Bidenin valinta Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi näytti perjantaina yhä varmemmalta, kun hän ääntenlaskun edetessä jätti taakseen presidentti Donald Trumpin sekä Georgian että Pennsylvanian osavaltioissa.

Bidenin kampanjasta kerrottiin, että entisen varapresidentin oli määrä puhua iltakahdeksan maissa paikallista aikaa eli Suomen aikaa aamukolmelta. Myös varapresidenttiehdokas Kamala Harrisin oli määrä esiintyä.

Mikään suuri amerikkalaismedia ei ollut vielä illalla Suomen aikaa julistanut Bidenia vaalien voittajaksi.

Trump ei kuitenkaan ollut valmis vielä luovuttamaan ja jatkoi toteen näyttämättömiä vaalivilppisyytöksiään ja oikeuskanteita useissa osavaltioissa. Illalla julkistetussa lausunnossa Trump väitti edelleen, että demokraatit yrittävät saada "laittomia" ääniä mukaan ääntenlaskuun. Presidentin kannattajat osoittivat mieltään ääntenlaskukeskusten edessä muun muassa Arizonassa ja Detroitissa.

Trump tviittasi myös, että Pennsylvanian suurimmalla kaupungilla Philadelphialla on "mätä historia vaalien rehellisyydessä". Philadelphian pormestari Jim Kenney torjui syytökset perättöminä. Hän kehotti Trumpia "panemaan isojen poikien housut jalkaansa" ja tunnustamaan tappionsa.

Republikaanisenaattori ja entinen presidenttiehdokas Mitt Romney tuomitsi Trumpin puheet. Romneyn mukaan presidentillä on kaikki oikeus vaatia äänten uudelleenlaskentaa tai tutkimuksia epäillyistä virheistä ääntenlaskussa, mutta vaalien äänestystuloksen kutsuminen väärennetyksi on väärin.

Georgiassa luvassa uusi laskenta

Trumpin kampanjan viralliselle toiveikkuudelle oli vaikea löytää enää matemaattisia perusteita. Riippuen siitä, lasketaanko Bidenin hyväksi jo tässä vaiheessa Arizonan 11 valitsijaa vai ei, oli hänellä takanaan joko 253 tai 264 valitsijaa, kun voittoon tarvitaan 270 valitsijan äänet.

Pennsylvanian 20 ääntä riittävät nostamaan Bidenin yli rajan. Georgian tuloksen virallista vahvistusta ja 16 valitsijan valintaa saadaan vielä odottaa, sillä ero siellä on niin tiukka, että äänet tullaan osavaltion sääntöjen mukaan laskemaan uudelleen. Bidenilla oli osavaltiossa vain reilut 1 500 ääntä enemmän kuin Trumpilla. Pennsylvaniassa Bidenin johto kasvoi laskennan edetessä noin 13 600 ääneen.

Trumpilla on koossa 213 tai 214 valitsijaa, riippuen siitä lasketaanko hänen hyväkseen Mainessa jaossa ollut viimeinen valitsija. Hänen ennakoidaan saavan vielä auki olevista osavaltioista Alaskan kolme ja Pohjois-Carolinan 15 valitsijaa, mutta ilman Pennsylvaniaa hänellä ei ole enää mahdollisuuksia voittoon.

Bidenin kampanjan tiedottaja Andrew Bates ei nähnyt ongelmaa, vaikka Trump kieltäytyisi loppuun asti tunnustamasta tappiotaan.

– Kuten sanoimme 19. heinäkuuta, Yhdysvaltojen kansa ratkaisee nämä vaalit. Ja Yhdysvaltojen hallitus on täysin kykenevä saattamaan Valkoisessa talossa luvattomasti oleskelevat henkilöt ulos sieltä, Bates sanoi muun muassa CNN :n mukaan.

Turvatoimet tiukkenivat

Demokraattileirissä valmistauduttiin jo vallanvaihtoon. Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kutsui Bidenia tulevaksi presidentiksi puhuessaan toimittajille perjantaina. Pelosin mukaan Bidenilla on vahva mandaatti maan johtoon.

Yhdysvaltojen salainen palvelu tiukensi turvatoimiaan Bidenin suojelemiseksi, kertoi puolestaan Washington Post . Lehden mukaan palvelu lähetti lisää turvamiehiä Delawaren osavaltion Wilmingtoniin, missä Bidenin kampanjan päämaja sijaitsee.

Salainen palvelu on lisännyt Bidenin vartiointia jo kesällä, kun hän nousi demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Lisäksi ilmailun turvallisuutta valvova FAA määräsi Bidenin kampanjan päämajan ylilentokieltoalueeksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut