Yhdysvaltojen presidentiksi nousevalle Bidenille sataa onnitteluja johtajilta ympäri maailman

Kamala Harris ja Joe Biden ovat keränneet onnentoivotuksia eri puolilta maailmaa, mutta jotkut johtajat ovat pysyneet hiljaa. AFP / LEHTIKUVA

AFP / STT

Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi nousevalle demokraattien Joe Bidenille on satanut onnitteluja entisiltä ja virassa olevilta poliittisilta johtajilta ympäri maailman. Euroopan johtajien ohella onnitteluja on tullut myös muualta Amerikan mantereelta sekä Aasiasta.

Istuva presidentti Donald Trump ei ole vielä tunnustanut tappiotaan ja on syyttänyt poliittisia vastustajiaan vaalivilpistä, jota vastaan taistellaan oikeusteitse. Mitään todisteita vilpistä ei ole annettu.

Iranin presidentti Hassan Ruhani sanoo, että Joe Bidenin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa tarjoaa maalle mahdollisuuden "kompensoida sen aiempia virheitä". Ruhani sanoi virallisilla verkkosivuillaan julkaistussa lausunnossa, että Yhdysvaltain hallinto voi nyt palata aiemmalle linjalleen kansainvälisten sitoumuksien noudattamisessa.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja odottaa tapaamista

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja on Telegram-kanavallaan onnitellut Bideniä vaalivoitosta. Hän sanoo myös toivovansa, että hän ja Biden tapaisivat pian.

– Tässä oli kyse todellisesta ideoiden, poliittisten ohjelmien ja ryhmien kilvasta toisin kuin Valko-Venäjällä, jossa elokuun vaaleissa annetut äänet vain varastettiin. Yhdysvalloissa jokaisen äänestäjän ääni otettiin huomioon, hän kirjoitti.

Tsihanouskaja on saanut monista länsimaista tukea sille, että hän olisi Valko-Venäjän elokuussa järjestettyjen presidentinvaalien todellinen voittaja. Maata itsevaltaisesti jo kauan hallinnut Aljaksandr Lukashenka julisti kuitenkin itsensä voittajaksi laajalti vilpillisinä pidetyissä vaaleissa, mikä käynnisti siitä asti jatkuneiden mielenosoitusten aallon maassa.

Israelin pääministeri ja Trumpin läheinen liittolainen Benjamin Netanjahu on onnitellut Bideniä ja nimittänyt tätä "suureksi Israelin ystäväksi".

– Odotan innolla työskentelyä teidän molempien kanssa Yhdysvaltojen ja Israelin erityisen liittolaissuhteen vahvistamiseksi, Netanjahu kirjoitti Twitterissä viitaten Bideniin ja tämän tulevaan varapresidenttiin Kamala Harrisiin.

Meksikon presidentti ei hoppuile onnitteluissaan

Väli-Amerikassa Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador pitää onnitteluja Bidenille liian aikaisina. Amlona tunnettu Meksikon presidentti sanoi odottavansa, että vaaleihin liittyviin oikeusjuttuihin saadaan selvyys.

Hän sanoo, ettei halua olla varomaton, vaan haluaa kunnioittaa ihmisten itsemääräämisoikeutta. Presidentti kuvailee suhteitaan molempiin ehdokkaisiin hyviksi.

Etelä-Amerikasta onnittelunsa on lähettänyt Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva, joka kuvaili maailman päästävän nyt "helpotuksen huokauksen" Bidenin voitosta kuultuaan.

– Amerikkalaiset ovat äänestäneet kumoon trumpismin ja kaiken sen, mitä se edustaa, hän kommentoi Twitterissä.

Brasilian nykyinen presidentti, Trumpin ihailijana tunnettu ja liikanimellä "Tropiikin Trump" kutsuttu Jair Bolsonaro on pysynyt toistaiseksi vaitonaisena vaalituloksesta. Aiemmin vaalien aikana Bolsonaro hyökkäsi Twitterissä Bideniä vastaan tämän sanottua vaaliväittelyssä, että Yhdysvaltojen olisi painostettava Brasiliaa sademetsiensä suojeluun.

Brasilialaisten tiedotusvälineiden hallituslähteiden mukaan Bolsonaron hallinto ei aio tunnustaa Bidenin vaalivoittoa ennen kuin mahdolliset vaaleihin liittyvät oikeusprosessit on käyty läpi.

Japanin tuore pääministeri odottaa yhteistyötä

Aamun sarastaessa Itä-Aasiassa onnittelunsa lähetti Yhdysvaltain läheisen liittolaisen Japanin uusi pääministeri Yoshihide Suga, joka vakuutti haluavansa työskennellä yhdessä Yhdysvaltain tulevan hallinnon kanssa lähialueidensa turvaamiseksi.

Trumpin kaudella Japani on ollut diplomaattisesti hankalassa välikäden asemassa, sillä kauppasotaa käyneet Yhdysvallat ja Kiina ovat sen kaksi tärkeintä kauppakumppania.

Japanille Yhdysvallat on ollut toisen maailmansodan lopusta lähtien tärkeä talouden ja turvallisuuspolitiikan liittolainen. Diplomatiassa arvaamattomasti käyttäytynyt Trump horjutti Japanin luottamusta liittolaiseensa, mutta Japanin edellinen pääministeri Shinzo Abe pyrki silti luomaan lämpimät henkilökohtaiset välit Trumpiin.

Foreign Policy -lehden arvion mukaan Bidenin vaalivoitto tuo Japanille jälleen uutta epävarmuutta siitä, millaisen ulkopoliittisen linjan demokraattipresidentin hallinto alueella ottaa. Isoimpana kysymyksenä pidetään sitä, millaisen linjan Biden ottaa Kiinan suhteen.

Kiinan kysymys on Bidenin presidenttikauden selvästi suurin ulkopoliittinen haaste, arvioi New York Times . Maiden välit ovat raunioina Trumpin käynnistämän kauppasodan ja koronapandemian jäljiltä.

Kiinan johto ei ole vielä näkyvästi kommentoinut Bidenin ilmeistä vaalivoittoa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut