Pfizerin ja Biontechin kehittelemä koronarokote on osoittautunut testauksessa 90-prosenttisen tehokkaaksi estämään tartuntoja

Testihenkilöillä saavutettiin suoja seitsemän päivää sen jälkeen, kun toinen rokotteen kahdesta annoksesta oli annettu, selviää alustavista löydöksistä. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä, Viivi Salminen, Eeva Nikkilä-Kiipula / STT

Lääkejätti Pfizerin ja saksalaisyhtiö Biontechin yhteistyössä kehittelemä koronarokote on estänyt 90-prosenttisen tehokkaasti koronaviruksen aiheuttaman taudin testauksissa. Yhtiöt kertovat asiasta tiedotteessa .

Testihenkilöillä saavutettiin suoja seitsemän päivää sen jälkeen, kun toinen rokotteen kahdesta annoksesta oli annettu, selviää alustavista löydöksistä.

– Tämä on suuri päivä tieteelle ja ihmiskunnalle, Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla iloitsee tiedotteessa.

Bourlan mukaan ensimmäiset tulokset kolmannen vaiheen testeistä tarjoavat alustavia todisteita rokotteen kyvystä estää koronaviruksen aiheuttama tauti. Toimitusjohtaja myös arvioi yhtiöiden olevan merkittävästi lähempänä sitä, että ne voivat tarjota maailmalle läpimurron terveyskriisin päättämiseksi.

– Olemme saavuttamassa tämän kriittisen virstanpylvään rokotekehitysohjelmassamme aikana, jolloin maailma tarvitsee sitä kaikkein eniten, Bourla lisäsi.

Rokotetesteihin on osallistunut tiedotteen mukaan yli 43 000 ihmistä.

Yhtiöt aikovat tuottaa 50 miljoonaa annosta tänä vuonna

Yritykset uskovat toimitusennusteiden perusteella kykenevänsä toimittamaan tänä vuonna maailmanlaajuisesti jopa 50 miljoonaa rokoteannosta. Ensi vuonna yhtiöt puolestaan uskovat pystyvänsä toimittamaan jopa 1,3 miljardia annosta.

Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen testausvaihe on kuitenkin edelleen kesken.

Biden onnittelee rokoteläpimurron takana olleita

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden arvioi yhtiöiden ilmoituksen olevan aihe toivoon, mutta varoitti edessä olevan taistelun olevan vielä pitkä.

– Onnittelen suurenmoisia naisia ja miehiä, jotka auttoivat saamaan aikaan tämän läpimurron ja antamaan meille niin paljon syytä toivoon, Biden sanoi tiedotteessa ja kertoi saaneensa tietää ilmoituksesta etukäteen jo sunnuntai-iltana.

– Samaan aikaan on kuitenkin tärkeä ymmärtää, että covid-19:n vastaisen taistelun loppu on vielä kuukausien päässä, hän lisäsi.

Biden painotti myös muun muassa sitä, että kasvomaskien käyttö on tärkeää vielä jatkossakin.

Euroopassa pörssikurssit ja öljynhinta ovat ampaisseet nousuun Pfizerin ja Biontechin ilmoituksen jälkeen. Markkinat ovat olleet tänään muutoinkin nousuvireessä, kun viikonloppuna selvisi, että Bidenista on tulossa Yhdysvaltain 46. presidentti.

Myös Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump on kommentoinut rokoteuutisia Twitterissä .

– Pörssimarkkinat koholla suuresti, rokote tulossa pian. Raportoivat 90-prosenttisen tehokkaaksi. Niin erinomaisia uutisia, Trump suitsutti tikkukirjaimin ja uudelleentviittasi tilillään uutistoimisto Reutersin tviitin aiheesta.

Bidenin määrä nimetä koronaryhmän asiantuntijat

Yhdysvalloissa koronavirustartunnat ovat olleet kasvussa ympäri maata viime viikkoina. Trumpin presidentinvaalitappion on arvioitu olleen osaltaan hallinnon koronapandemian vastaisten toimien syytä.

Trumpin kriitikot ovat syyttäneet maan huonosta tilanteesta tämän vähättelevää suhtautumista virukseen ja epäselviä toimia pandemian hillitsemiseksi. Trump itsekin sairastui virukseen vaalikampanjan aikana.

Bidenin odotetaan tänään nimeävän asiantuntijat ryhmään, jonka tehtävänä on valmistella koronaviruksen vastaisia toimia.

Bidenin mukaan koronaryhmän jäsenet toimivat siirtymäaikana neuvonantajina ja auttavat luomaan suunnitelman, jota aletaan noudattaa 20. tammikuuta. Tuolloin uuden presidentin on määrä vannoa virkavala.

Tieteellinen yhteisö hyvillään, mutta epäilijöitäkin on

Tieteellinen yhteisö on ottanut uutiset vastaan hyvillään, ja muun muassa Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on hehkuttanut tulosten olevan "erikoislaatuisia", kertoo uutistoimisto AFP.

Epäilijöitäkin kuitenkin on ja osa on muun muassa huomauttanut, ettei testaukseen osallistuneiden ikää ole kerrottu.

Edinburghin yliopiston edustaja Eleanor Riley painottaa AFP:n mukaan, että rokotteen täytyy olla tehokas vanhusten keskuudessa, jotta se voisi vähentää vakavia sairauksia ja kuolemaa, sekä auttaa ihmisiä palaamaan normaaliin arkeensa.

Koronavirustartuntojen määrä ylitti tuoreeltaan maailmanlaajuisesti 50 miljoonan tapauksen rajapyykin. Koronatartuntoja on tähän mennessä varmistettu jo yli 50,5 miljoonaa, selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta .

Koronavirukseen liittyviä kuolemia puolestaan on kirjattu maailmanlaajuisesti jo yli 1,25 miljoonaa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut