Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaalat ajavat asuntomarkkinoita – syynä väestön ikääntyminen ja pandemia, arvioi Hypo

Keskussairaaloiden lähellä sijaitsevat kodit ovat asuntomarkkinoilla entistä kiinnostavampi houkutin, arvioi luottolaitos Hypo tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan. Syiksi arvioidaan väestön ikääntyminen sekä pandemia.

Hypon mukaan sairaalat jopa ohjaavat asuntomarkkinoiden kehitystä, ja kysyntä vahvistaa etenkin viiden yliopistollisen keskussairaalakaupungin asuntomarkkinoita.

– Aiemmin kansalaiset eivät ole juuri kiinnittäneet huomiota erikoissairaanhoitoon, kun he ovat hakeneet itselleen kotia, mutta väestön ikääntyminen ja koronatilanne muuttavat suhtautumista, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo tiedotteessa.

Koronaviruksen ravistelema vuosi on ollut asuntomarkkinoilla vuoristorataa. Keväällä syntyi Hypon mukaan kuoppa, josta on noustu vilkkaalla kaupankäynnillä kesällä ja syksyllä. Kevään kuoppaa kauppamäärissä ei ole vielä kurottu umpeen.

Hinnat jatkavat kasvua pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousevat tämän vuoden aikana näillä näkymin kaikkiaan kolmella prosentilla ja ensi vuonna hieman enemmän. Pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta hinnat jatkavat kolmatta vuotta noin prosentin luisua vuodessa.

Katsauksessa todetaan myös, että ensiasunnon ostajien määrä on pienentynyt ja keski-ikä noussut. Suurimmissa kasvukeskuksissa ostajamäärät ovat kasvaneet, mutta muualla ensimmäisestä asunnosta tehdään Hypon mukaan jatkuvasti yhä vähemmän kauppoja.

Esimerkiksi Jyväskylän ulkopuolisessa Keski-Suomessa ensiasunnon ostajien määrä on romahtanut 80 prosentilla vuonna 2007 alkaneen kansainvälisen finanssikriisin jälkeen.