Kansainvälisen matkailun kieltäminen vaikuttaa 1 350 henkilön työllisyyteen Lapland-yhtiöissä

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta arvioi, että Lappi menettää noin 700 miljoonan euron kansainvälisen matkailutulon tämän kevätkauden loppuun mennessä. AKU HÄYRYNEN / LEHTIKUVA

Antti Autio / STT

Kansainvälisen matkailun kieltäminen vaikuttaa 1 350 henkilön työllisyyteen Lapland Hotels, Lapland Safaris ja Lapland Ski Resorts -yhtiöissä, kertoo Lapland Hotels.

Hotelliketjun mukaan selvästi suurin vaikutus on kausityövoimaan, jota palkataan noin 1 000 henkilöä vähemmän kuin aiemmin. Lisäksi 350 henkilöön kohdistuu eripituisia lomautuksia, työsuhteiden osa-aikaistamisia ja osin myös irtisanomisia.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta kertoo, ettei irtisanomisten määrä nouse edes kymmeniin. Tarkkaa määrää on toistaiseksi vaikea arvioida.

Hän arvioi tiedotteessa, että Lappi menettää noin 700 miljoonan euron kansainvälisen matkailutulon tämän kevätkauden loppuun mennessä. Syynä on hänen mielestään Suomen hallituksen nykyinen matkailun käytännössä täysin kieltävä politiikka.

– Tämän seurauksena yhtiöidemme liikevaihto tulee laskemaan merkittävästi. Näin ollen joudumme sopeuttamaan henkilöstöämme vallitsevaan tilanteeseen, Vuorentausta sanoo.

Hänen mukaansa merkittäviä vaikutuksia kansainvälisen matkailun estämisestä koituu myös noin 300 alihankkijan verkostoon ja heidän useiden satojen työntekijöidensä toimeentuloon. Pelkästään Lapissa kokonaisvaikutukset työllisyyteen ovat moninkertaisia, pääkaupunkiseudusta ja muusta Suomesta puhumattakaan.

– Valitettavasti sosiaali- ja terveysministeriö ei ole kyennyt muotoilemaan yksinkertaisia, toimivia ratkaisuja terveysturvallisen matkailun mahdollistamiseksi, Vuorentausta moittii.

Vaikuttaa myös muihin elinkeinoihin

Vuorentaustan mukaan matkailutulon voimakas lasku vaikuttaa merkittävästi myös muihin elinkeinoihin kuten kauppoihin, liikenneyhtiöihin, kiinteistöyhtiöihin ja myöhemmin myös rakennusalaan. Samoin kunta- ja valtiotaloudelle vaikutukset ovat merkittävät verotulojen menettämisen myötä.

– Jos matkailuun ei saada nopeasti toimivia, yksinkertaisia, terveysturvallisen matkailun mahdollistavia toimintasääntöjä, vaikutukset uhkaavat jäädä pysyvimmiksi lamauttaen pitkäksi aikaa työllisyyttä ja hyvinvointia.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Jouko Karjalainen

Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut