Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Liisa-myrskyn aiheuttamia sähköratavaurioita saatu korjattua - sähköttä olevien talouksien määrä puolittunut, tänään kerrotaan pääkaupunkiseutua koskevista uusista koronarajoituksista ja -suosituksista

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Koronakriisi painaa jo entuudestaan vaikeassa asemassa olleita lapsiperheitä entistä syvempään kuoppaan

Koronakriisi iskee kovimmin jo entuudestaan vaikeassa asemassa olleisiin lapsiperheisiin. Keväästä jatkuneet lomautukset ja irtisanomiset ovat lisänneet esimerkiksi ruoka-avun tarvetta, kerrotaan Suomen Punaisesta Rististä ja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Ruoka-avun tarvitsijoissa lapsiperheiden määrä on lisääntynyt suhteessa muita ryhmiä enemmän. Ruokakassitoiminnan asiakkaina on nyt paljon sellaisiakin, jotka eivät aiemmin ole apua tarvinneet.

Koronakriisin ja sen seurausten pitkittyessä avun tarjoamisen lisäämiseen on järjestöissä varauduttu. Tarvetta on niin ruoka- kuin keskusteluavullekin.

Tänään kerrotaan pääkaupunkiseutua koskevista uusista koronarajoituksista ja -suosituksista

Tänään selviää, mitä uusia koronarajoituksia ja -suosituksia annetaan pääkaupunkiseudulle. Asiasta kerrotaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa kello 11.

Koordinaatioryhmä totesi eilen pääkaupunkiseudun siirtyneen koronan leviämisvaiheeseen.

Muu Uusimaa on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa. Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä kuitenkin suositteli, että uudet rajoitukset ja suositukset otetaan käyttöön myös muualla Uudellamaalla.

Liisa-myrskyn aiheuttamia sähköratavaurioita saatu korjattua - sähköttä olevien talouksien määrä puolittunut

Liisa-myrskyn jälkeensä jättämiä sähköratavaurioita on saatu korjattua, kertoo VR.

Sähköratavaurioita oli alkuyöstä saatu korjattua Orivesi–Jyväskylä-välillä, Savonradalla Haukivuori–Pieksämäki-välillä sekä Iisalmen ja Siilinjärven välisellä rataosuudella.

Lisäksi Jyväskylä–Pieksämäki-välin sähköratavaurio saataneen VR:n mukaan korjattua yön aikana.

Myrsky aiheutti torstaina kovia tuulenpuuskia sekä katkoi puita ja aiheutti sähkökatkoja osassa maata.

Sähkökatkotilanne on kohentunut illasta huomattavasti. Iltakahdeksan aikaan sähköttä oli vielä noin 66 500 asiakasta. Ennen aamuviittä sähköt puuttuivat puolestaan vajaalta 23 000 taloudelta, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta.

Hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa Sipulikanavan perustajan syytteistä - sivusto oli merkittävä huumeiden kauppapaikka

Helsingin hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa merkittävänä huumeiden kauppapaikkana toimineen Sipulikanava-sivuston perustajan syytteistä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sivustoa ylläpitäneen miehen kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen seitsemästä avunannosta törkeään ja 11 avunannosta perusmuotoiseen huumausainerikokseen. Käräjäoikeuden mukaan Sipulikanava mahdollisti helpon keinon myydä ja hankkia huumeita täysin anonyymisti.

Syyttäjä pitää miehen toimintaa huumeiden välittämisenä ja vaatii tälle rangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta. Syytetty kiistää syytteet.

Liput ensi kertaa salkoon lapsen oikeuksien päivänä

Tänään vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. Tänä vuonna se on ensimmäistä kertaa myös liputuspäivä. Yliopiston almanakkatoimisto päätti liputtamisesta elokuussa.

Päivän kunniaksi muun muassa presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.) lähettävät videotervehdykset lapsille ja nuorille.

EU-parlamentin kysely: Suomalaiset valmiita kasvattamaan EU:n toimivaltaa koronakriisin kaltaisissa tilanteissa

Suurin osa suomalaisista haluaa, että EU saisi suuremmat toimivaltuudet toimia koronapandemian kaltaisissa kriiseissä. EU-parlamentin tilaamassa kyselyssä tätä mieltä oli 57 prosenttia suomalaisista vastaajista. Suomalaiset eivät kuitenkaan halua lisätä EU:n rahoitusta tällä perusteella. Vastanneista 42 prosenttia vastusti, 38 prosenttia kannatti.

Kaikissa EU-maissa suurempaa toimivaltaa kannatti kaksi kolmesta. Reilu puolet, 54 prosenttia, kannatti myös lisärahoitusta.

Kantarin tekemään kyselyyn vastasi liki 25 000 ihmistä 27 EU-maassa.

Von der Leyen: EU voisi hyväksyä kaksi koronarokotetta vielä tämän vuoden aikana

Euroopan unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen torstaina.

EU:ssa myyntilupa-arviointia tekee Euroopan lääkearviointivirasto (EMA). Virasto voisi von der Leyenin mukaan antaa mahdollisesti jo joulukuun toisella puoliskolla ehdollisen markkinointiluvan, jos kaikki etenee ongelmitta.

Puheenjohtajan arviot koskevat Pfizerin ja Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä lääkeyhtiö Modernan kehittelemää rokotetta, joita kumpaakin on suitsutettu viime aikoina.

EU on jo varannut Pfizerin ja Biontechin tulevaa rokotetta, mutta Modernan kanssa sopimusneuvottelut ovat vielä kesken. (Lähde: AFP)

Saksalaismediat: Useita haavoittunut teräaseen kanssa tehdyssä hyökkäyksessä Oberhausenissa, yhden tila vakava

Saksassa useita ihmisiä on haavoittunut miehen hyökättyä torstai-iltana teräaseella ihmisten kimppuun maan länsiosassa. Oberhausenissa tapahtuneesta väkivallanteosta kertovat muun muassa saksalaislehti Spiegel ja uutiskanava Deutsche Welle.

Spiegelin mukaan poliisi kertoo ainakin neljän ihmisen haavoittuneen. Näistä yhden tila on vakava. Myös epäillyn hyökkääjän kerrotaan haavoittuneen.

Deutsche Wellen mukaan teon motiivista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Uutiskanavan mukaan epäilty tekijä on otettu kiinni.

Poliisin edustaja kertoi Spiegelille, että epäilty tunsi todennäköisesti uhrit entuudestaan ja heillä on mahdollisesti yhteinen perhetausta.

USA:ssa Georgian äänten uudelleenlaskenta vahvistaa Bidenin presidentinvaalivoiton osavaltiossa

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa on saatu valmiiksi presidentinvaaleissa annettujen äänten käsintehty uudelleenlaskenta, jonka tulos vahvistaa demokraattien Joe Bidenin voittaneen osavaltiossa.

Asiasta ilmoitettiin torstaina paikallista aikaa tiedotteessa, joka julkaistiin osavaltion ylimmän vaaliviranomaisen verkkosivuilla.

Tiedotteen mukaan erot alkuperäisen koneellisen laskennan ja uudelleenlaskennan tulosten välillä olivat pieniä. Valtaosassa piirikuntia ei eroja edes havaittu.

Istuva presidentti Donald Trump ei ole myöntänyt tappiotaan ja on toistuvasti levittänyt viranomaistenkin perättömäksi julistamia syytöksiä vaalivilpistä. (Lähde: AFP)

Raportti: Konflikteissa on kuollut tai vammautunut yli 90 000 lasta

Yli 93 200 lasta on kuollut tai vammautunut kymmenen vuoden aikana konflikteissa maailmalla. Asia selviää Pelastakaa Lapset -järjestön julkaisemasta raportista.

Konfliktien lapsiuhreista useat kuolivat tai haavoittuivat ilmaiskuissa ja kranaattitulessa, jotka kohdistuivat asuttuihin alueisiin. Lisäksi maamiinat ja muut räjähteet ovat suuri syy lasten kuolemissa ja vammautumisissa.

Raportin mukaan vuodesta 2010 alkaen keskimäärin 25 lasta päivässä on kuollut tai vammautunut konflikteissa.

Tutkimus: Veronkierto maksaa maailmalle vuodessa noin 362 miljardia euroa

Veronkierto maksaa maailmalle joka vuosi satoja miljardeja euroja, selviää Tax Justice Network (TJN) -verkoston tänään julkistamista tutkimustiedoista.

Kansainvälisten yhtiöiden veropetoksien ja yksityishenkilöiden harjoittaman veronkierron maailmanlaajuiset kustannukset ovat vuositasolla 427 miljardin dollarin eli noin 362 miljardin euron luokkaa, kertoo TJN.

Verkosto kertoi tiedotteessa seuloneensa ympäri maailmaa kerättyjä asiakirjoja laatuaan ensimmäisessä kansainvälisessä tutkimuksessa.

TJN peräänkuulutti, että kansainvälisiä toimia tulisi kohdistaa hämäräperäisiin veroparatiiseihin, joihin on kulkeutunut miljardien edestä koronapandemiaa vastaan taistelevien maiden varoja. (Lähde: AFP)