Pennsylvania vahvisti Bidenin vaalivoiton osavaltiossa – Trumpin oikeusjutuilta loppuu happi

Tulosten viralliset vahvistamiset merkitsevät sitä, että presidentti Donald Trumpin muutenkin hatarat mahdollisuudet haastaa vaalituloksia oikeusteitse hupenevat olemattomiin. AFP / LEHTIKUVA

Anssi Rulamo, Arttu Mäkelä / STT

Pennsylvanian viranomaiset ovat vahvistaneet demokraattiehdokas Joe Bidenin presidentinvaalivoiton osavaltiossa. Pennsylvanian kuvernööri Tom Wolf kertoi asiasta Twitterissä.

Pennsylvania oli presidentinvaaleissa keskeinen vaa'ankieliosavaltio.

Tulosten vahvistamisten myötä presidentti Donald Trumpin hatarat mahdollisuudet haastaa vaalituloksia oikeusteitse heikentyvät entisestään.

Yhdysvaltojen vaalipäivästä on aikaa kolme viikkoa ja presidentinvaalien tulos jokaisessa osavaltiossa on ollut selvillä jo jonkin aikaa, mutta ääniä lasketaan yhä osassa maata.

Useimmissa osavaltioissa äänistä on laskettu jo yli 99 prosenttia, mutta New Yorkin osavaltio on huomattava poikkeus. Siellä oli tiistaina laskettu New York Timesin mukaan vasta arviolta 84 prosenttia äänistä.

New Yorkin hitaus johtuu asiantuntijoiden mukaan muun muassa aikansa eläneestä vaalilainsäädännöstä, jota ei ole suunniteltu käsittelemään suurta määrää postiääniä.

New York ei ole saanut samanlaista kansainvälistä huomiota kuin vaa'ankieliosavaltiot, koska siellä demokraattien Joe Bidenin voitto oli jo ennakolta itsestäänselvä, eikä pitkittyneellä ääntenlaskennalla ole vaikutusta presidentinvaalien tulokseen. Sen sijaan parin kongressin edustajainhuoneen paikan ratkeaminen on venynyt hitaan laskennan vuoksi.

– Jos me olisimme vaa'ankieliosavaltio presidentinvaaleissa, olisimme nyt koko maailman pilkan kohteena, demokraattinen osavaltiosenaattori Michael Gianaris sanoi viime viikolla.

Muualla Yhdysvalloissa laskenta on edennyt sujuvammin, ja monet osavaltiot ovat jo vahvistaneet vaalituloksensa. Tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa 16 osavaltiota oli vahvistanut virallisesti vaalien tuloksen Cook Political Report -julkaisun mukaan. Maanantaina tuloksensa ja Bidenin voiton osavaltiossa vahvisti Michigan, jossa osa republikaaneista oli yrittänyt viivyttää tulosten vahvistamista.

Trumpin kampanjan viivytystaktiikka ei ole toiminut

Tulosten viralliset vahvistamiset merkitsevät sitä, että presidentti Donald Trumpin muutenkin hatarat mahdollisuudet haastaa vaalituloksia oikeusteitse hupenevat olemattomiin.

Trumpin lakitiimin yhtenä strategiana on ollut viivyttää äänestystulosten vahvistamista niin pitkään, että osavaltioiden republikaanienemmistöiset lainsäädäntöelimet voisivat nimittää vaalituloksesta huolimatta Trumpille myönteiset valitsijat. Tämäkään epätoivoisena pidetty keino ei toimi, kun tulokset on vahvistettu.

Trumpin kampanja on toistaiseksi hävinnyt lähes kaikki oikeusjuttunsa, eivätkä presidentin asianajajat ole pystyneet esittämään todisteita vaalivilpistä. Esimerkiksi viikonloppuna konservatiiviseksi tiedetty liittovaltion tuomari Pennsylvaniassa eväsi Trumpin kampanjan pyynnön lykätä tulosten vahvistamista. Tuomarin mukaan Trumpin kampanja esitti spekulatiivisia syytöksiä, joiden tueksi ei ole todistusaineistoa.

Trump valmis aloittamaan vallanvaihtoprosessin

Vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoiva virasto on ilmoittanut Joe Bidenille, että nykyhallinto on valmis aloittamaan virallisen vallanvaihtoprosessin, kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Istuva presidentti Donald Trump ei ole tähän mennessä suostunut myöntämään vaalitappiotaan ja on yrittänyt kääntää tulosta mieleisekseen muun muassa oikeustoimien kautta.

Liittovaltiotason General Services Administration -viraston (GSA) tuore ilmoitus on tähän mennessä lähin myöntymisen merkki, jonka Trumpin hallinto on antanut. CNN perusti tietonsa uutiskanavan näkemään kirjeeseen, jonka viraston johtaja Emily Murphy oli lähettänyt paikallista aikaa maanantaina iltapäivästä.

Tämän lisäksi Trump kirjoitti Twitterissä kertoneensa viraston johtajalle, että prosessi voidaan aloittaa. Muutamaa tuntia myöhemmin Trump kuitenkin tviittaili painottaakseen, ettei suostumus tarkoita sitä, että hän tulisi myöntämään vaalitappiotaan.

Bidenin tiimin mukaan GSA:n ilmoitus on tervetullut ja se kuvailee päätöksen olevan "tarvittava askel" kansakuntaa kohtaavien haasteiden ratkomisen aloittamiseksi, kertoo CNN . Näitä ovat tiimin mukaan muun muassa pandemian kuriin saaminen ja talouden palauttaminen takaisin raiteilleen.

Valkoisen talon henkilökunta yllättyi päätöksestä

Istuva presidentti kertoi tviitissään, että GSA:n johtajana toimiva Murphy on joutunut häirinnän ja uhkailujen kohteeksi.

– En halua nähdä tämän tapahtuvan hänelle, hänen perheelleen tai GSA:n työntekijöille, Trump kertoi.

Trump kuitenkin kertoo tviitissään jatkavansa taistelua ja uskovansa tiiminsä voittavan.

– Tästä huolimatta maamme edun kannalta kehotan, että Emily ja hänen tiiminsä tekevät tarvittavan ensimmäisten protokollien osalta, ja olen pyytänyt tiimiäni tekemään samoin, Trump jatkoi tviitissään.

CNN kertoo kuitenkin, että osalle Valkoisen talon henkilökunnasta GSA:n kirje on tullut täytenä yllätyksenä. Korkea-arvoinen viranomaislähde kertoi uutiskanavalle, että ainakin osa henkilökunnasta kuuli asiasta ensimmäisenä CNN:n kautta.

Uutiskanavan lähteen mukaan henkilökunta aloittaa yhteistyön tekemisen Bidenin siirtymäkauden työryhmän kanssa.

Muutamaa tuntia vallanvaihtoprosessin alkamisesta ilmoitettuaan Trump pyrki tekemään selväksi, ettei hän aio myöntää tappiotaan, vaikka antoi aiemmin suostumuksensa vallanvaihtoprosessin käynnistämiselle.

Trumpin mukaan hänen kampanjansa ei ikinä myönnä tappiota, jonka jälkeen hän mainitsi tviitissään "väärennetyt äänet" ja lakitiiminsä parjaamat äänestys- ja ääntenlaskulaitteistot.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut