Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finanssiala: Euroryhmän päätös yhteisvastuun lisäämisestä pettymys – "Ei ole viisasta suomalaispankkien asiakkaiden kannalta"

Suomalainen finanssiala on pettynyt euroryhmän maanantaina tekemään päätökseen, jolla pankeilta perittävät ylimääräiset vakausmaksut tuodaan yhteisvastuun piiriin kaksi vuotta etuajassa.

– Pankkien yhteisvastuun laajentaminen keskellä pahenevaa talouskriisiä ei ole viisasta suomalaispankkien ja niiden asiakkaiden kannalta, sanoo Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi tiedotteessa.

Pahimmillaan suomalaispankeille maksettavaksi tulevat vakausmaksut voivat Kaupin mukaan kohota jopa lähes kahteen miljardiin euroon. Maksut menisivät muiden maiden pankkien auttamiseen.

– Yhteisvastuun laajentamisen aika olisi ollut vasta sitten, kun pankkiunioniin kuuluvien pankkien riskit ovat merkittävästi vähentyneet, Kauppi painottaa.

Finanssiala yhtyy Suomen hallituksen johtopäätökseen, jonka mukaan pankkiunioniin kuuluvien pankkien riskien väheneminen ei ole edennyt merkittävästi. Lisäksi koronapandemia on kääntämässä riskit uudelleen selvään kasvuun.

Järjestämättömien lainojen määrä on edelleen yli 500 miljardia euroa, ja erot maiden välillä ovat huomattavia. Kreikassa niiden osuus pankkien saamisista on reilut 30 prosenttia, kun Suomessa osuus on vain 1,5 prosenttia.

Heikentää kykyä rahoittaa

Ylimääräisten vakausmaksujen maksaminen heikentäisi Kaupin mukaan pankkien kannattavuutta ja siten niiden kykyä rahoittaa omia asiakkaitaan.

Hän huomauttaa, että pandemian myötä monien pk-yritysten taloustilanne on vaikea. Pankit alkoivat jo keväällä varautua luottotappioiden kasvuun

– Jos luottotappioiden kasvun ohella suomalaiset pankit joutuvat maksamaan tuntuvia määriä ylimääräisiä vakausmaksuja yhteiseen kriisinratkaisurahastoon, se heikentää niiden kykyä jatkaa kotitalous- ja yritysasiakkaidensa luotottamista, Kauppi varoittaa.