Valko-Venäjän oppositio protestoi hajautetusti – "Jokainen marssi on muistutus siitä, etteivät valkovenäläiset antaudu"

Viranomaiset ovat yrittäneet tukahduttaa mielenosoituksia joukkopidätyksin ja väkivallalla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Valko-Venäjän oppositio osoitti jälleen sunnuntaina mieltään valtaa pitävää Aljaksandr Lukashenkaa vastaan.

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin videoita, joissa näkyi pihoilla pieniä mielenosoittajajoukkoja, ja lisäksi osa protestoijista marssi pääkaupunki Minskissä kantaen opposition punavalkoisia lippuja.

Poliisin mukaan noin 300 mielenosoittajaa otettiin kiinni Minskissä.

Viranomaiset olivat kuljettaneet Minskin keskustaan muun muassa vesitykkejä ja mellakka-aitoja. Lisäksi pääsyä internetiin rajoitettiin ja muun muassa mielenosoittajan suosimaan Telegram-viestipalveluun oli vaikea päästä.

Oppositio on protestoinut lähes neljä kuukautta sen jälkeen, kun Lukashenka ilmoittautui presidentinvaalien voittajaksi. Vaalit olivat opposition ja länsimaiden mukaan vilpilliset.

Pitkään oppositio toteutti sunnuntaisin massamielenosoituksia, mutta nyttemmin se on alkanut järjestää useita pienempiä protesteja.

Liettuaan maanpakoon lähtenyt oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja vakuutti, etteivät protestoijat lopeta.

– Jokainen marssi on muistutus siitä, että valkovenäläiset eivät antaudu. Emme suostu siihen, että oikeutemme viedään, emmekä käännä selkäämme rikoksille, Tsihanouskaja kirjoitti Telegram-kanavallaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut