Yhdysvalloissa liittovaltion ja osavaltiotason kilpailuviranomaiset ovat nostaneet oikeusjutut sosiaalisen median jättiläisyhtiö Facebookia vastaan. Viranomaiset pyrkivät kampeamaan kuvapalvelu Instagramin ja viestintäpalvelu Whatsappin Facebookin omistuksesta.
Hävitessään Facebook voi joutua myymään arvokkaat palvelunsa.
Facebookia syytetään kilpailulainsäädännön rikkomisesta ja valta-asemansa väärinkäytöstä. Yhdysvaltain kauppakomission FTC:n edustaja kommentoi, että Facebookin toiminta on riistänyt kuluttajilta vapaan kilpailun edut.
– Tavoitteenamme on suitsia Facebookin kilpailuvastaista käytöstä ja palauttaa kilpailullisuus, jotta innovaatio voi kukoistaa, sanoi FTC:n Ian Conner.
Liittovaltion virasto FTC:n ohella erillisen kanteen nosti 48 osavaltion ja territorion kilpailuviranomaisten muodostama ryhmä. Mukana ovat siis lähes kaikki Yhdysvaltain osavaltiot.
– Lähes vuosikymmenen ajan Facebook on käyttänyt valta-asemaansa ja monopolinsa voimaa pienempien kilpailijoidensa murskaamiseen ja kilpailun tukahduttamiseen tavallisten käyttäjien kustannuksella, sanoi ryhmää johtava New Yorkin oikeusministeri Letitia James.
Facebook: "Kilpailulakien tarkoituksena ei ole rangaista menestyjiä"
Kanteiden mukaan Facebook hankki Instagramin vuonna 2012 ja Whatsappin vuonna 2014 motiivinaan juuri kilpailijoidensa nujertaminen. Facebook kiistää syytökset.
– Kilpailulainsäädäntö on olemassa suojellakseen kuluttajia ja tukeakseen innovaatiota. Sen tarkoituksena ei ole rangaista menestyviä yrityksiä, Facebookin asianajaja Jennifer Newstead kommentoi.
Newsteadin lausunnon mukaan "Instagram ja Whatsapp ovat nykyisen kaltaisia uskomattomia tuotteita" sen ansiosta, että Facebook on sijoittanut niihin miljardeja dollareita sekä vuosien työn. Yhtiö myös vetoaa siihen, että kaupat saivat aikanaan hyväksynnän FTC:ltä, joka olisi nyt Facebookin mukaan takautuvasti perumassa sitä.
– Hallitus haluaa uusia päätöksensä, mikä lähettää hyytävän varoituksen yhdysvaltalaisille yrityksille siitä, että mikään kauppasopimus ei ole kiveen kirjoitettu, Newstead lisää.
Joidenkin analyytikkojen mukaan viranomaisten voi olla vaikea todistaa oikeudessa, että Facebookin toiminnasta olisi ollut haittaa kuluttajille, koska Facebook on käyttäjilleen ilmainen.
Clevelandin osavaltionyliopiston professori Christopher Sagers kommentoi AFP:lle, että Facebookin toiminta markkinoilla on ollut häikäilemätöntä, mutta Yhdysvaltain nykyisen kilpailulainsäädännön puitteissa viranomaisten on vaikea voittaa juttua oikeudessa.