Yle: THL, Pfizer ja Hus Apteekki kiistävät ensimmäisten rokotteiden maahan saapumisen – Suomessa 411 uutta koronatartuntaa

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu nyt 31 870 kappaletta. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä, Hanna Kauppinen / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Pfizer ja Hus Apteekki kiistävät, että ensimmäinen koronarokote-erä olisi jo saapunut Suomeen, kertoo Yle . Pfizerin Ylelle toimittaman tiedon mukaan Suomeen toimitettavat koronarokotteet odottavat myyntilupaa Belgiassa.

Yle kertoi aiemmin, että rokotteita olisi toimitettu jo merkittäviä määriä Hus Apteekkiin, joka olisi valikoitu rokotteen jakelijaksi. Hus Apteekki on Suomen suurin sairaala-apteekki.

Euroopan lääkeviraston on määrä puoltaa myyntilupaa Pfizerin ja Biontechin rokotteelle mahdollisesti jo ensi maanantaina. Mikäli näin käy, hyväksytään lupa vielä virallisesti EU-komissiossa, johon on arvioitu menevän pari päivää. Alun perin lääkeviraston odotettiin käsittelevän myyntilupa-asiaa vasta aivan vuodenvaihteen alla, mutta aikataulua on aikaistettu.

Seuraavaksi odotetaan Modernan rokotteen lupaa. Tämän käsittely Euroopassa on määrä pitää tammikuussa.

Rokotteita varataan Suomessa kaikille halukkaille, ja ne ovat ottajalleen ilmaisia.

Kuusi uutta koronakuolemaa

Suomessa on raportoitu 411 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahdessa viikossa on raportoitu 5 988 tartuntaa, mikä on 41 enemmän kuin kahden edellisen viikon aikana. Kahden viikon aikana todennettujen tapausten määrä on siis lähestulkoon lakannut kasvamasta.

Keskiviikkona raportoitiin myös kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Sairaalahoidossa on 268 potilasta, joista tehohoidossa on 34. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on vähentynyt eilisestä yhdellä. Kaikkiaan sairaalahoidossa on nyt 16 ihmistä vähemmän kuin eilen.

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu nyt yhteensä 472.

THL:n mukaan viimeisen viikon aikana todettujen tartuntojen määrä on yhä kasvussa. Seitsemässä päivässä on todettu yhteensä 3 138 koronadiagnoosia, mikä on 288 kappaletta enemmän kuin sitä edeltäneen viikon aikana.

Korkeimmat ilmaantuvuusluvut ovat Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Etelä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla. Alhaisimmat luvut ovat puolestaan Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Itä-Savon alueilla.

Ilmaantuvuus kertoo tapausten suhteellisen yleisyyden eri alueilla. Se mitataan tartuntojen määränä 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu 31 870 kappaletta. Koronatestejä on puolestaan tehty yli 2,2 miljoonaa kappaletta.

___________________

Juttua korjattu klo 19.40: Yle kertoi aiemmin, että koronarokotteita olisi jo saapunut Suomeen. Kyseessä on ollut väärinkäsitys, jonka muun muassa rokotevalmistaja on oikaissut.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut