Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saramo nimitettiin opetusministeriksi – Andersson lähti vanhempainvapaalle

Väliaikaiseksi opetusministeriksi on nimitetty vasemmistoliiton kansanedustajan Jussi Saramo. Samalla vanhempainvapaalle jäävä Li Andersson (vas.) vapautettiin tehtävästä.

– On todella ilo ja kunnia aloitta tämä noin puolen vuoden jakso opetusministerinä tällaisella hetkellä, jolloin koulutuspolitiikka ottaa Suomessa valtaan harppauksia, Saramo sanoi tiedotustilaisuudessa nimittämisensä jälkeen.

Saramon nimitys ja Anderssonin vapautus ministeritehtävästä käsiteltiin presidentin esittelyssä. Heti presidentin esittelyn jälkeen pidetyssä ylimääräisessä valtioneuvoston yleisistunnossa Saramo antoi virka- ja tuomarinvakuutuksen.

Hänen mukaansa koulutuspolitiikan suunta on saatu käännettyä leikkausten jälkeen kohti määrätietoisia panostuksia, joilla varmistetaan, että koulutus pysyy Suomen kilpailuvalttina ja hyvinvointivaltion tukipilarina myös jatkossa.

– Koulutuksen ja osaamisen merkitys tulee näkymään voimakkaasti myös hallituksen kevään suurissa koitoksissa, Saramo ennakoi.

Hänen mukaansa Suomen kaltaisessa maassa panostukset oppimiseen ovat parasta työllisyyspolitiikkaa. Hän arvioi, että keväällä valmistuvassa työllisyyspaketissa oppimisella on keskeinen rooli.

– Osaamisvaatimukset työelämässä ovat jatkuvassa kasvussa, Saramo painottaa.

Hän arvioi, että panostukset koulutukseen ja oppimiseen ovat myös paras tie ulos koronakriisistä. EU:n elpymispaketissa osaaminen tulee olemaan keskeisessä roolissa.

Oppivelvollisuuden pidentäminen suurin harppaus

Saramo mukaan hyvällä syyllä voi sanoa, että oppivelvollisuuden pidentäminen on suurin yksittäinen harppaus koulutuspolitiikassa tällä vuosituhannella.

– Oppivelvollisuusuudistuksen toimeenpano alkaa välittömästi kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien kanssa, Saramo sanoo.

Hän arvioi, että ammattikoulutuksen taso on riittämätön. Hänen mukaansa hallitus on jo ryhtynyt toimiin ammatillisen koulutuksen laadun nostamiseksi.

– On tärkeää, että koulukseen sitoudutaan laajasti, Saramo tähdentää.

Saramo nousee myös hallituksen johtoviisikon jäseneksi.

-----

Juttua korjattu kello 15.35: Li Andersson ei pyytänyt virkavapaata vanhempainvapaan vuoksi vaan hänet vapautettiin tehtävästä.