Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SVT: Suomen, Ruotsin ja Viron onnettomuustutkintaviranomaiset haluavat sukeltaa uudelleen Estonian hylylle

Suomen, Ruotsin ja Viron onnettomuustutkintaviranomaiset suunnittelevat uusia sukelluksia syyskuussa 1994 uponneen Estonia-aluksen hylylle, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT . SVT:n lähteiden mukaan kolmen maan onnettomuustutkintaviranomaiset haluavat selvittää muun muassa sitä, mistä Estonian rungossa olevat reiät tai repeämät ovat peräisin.

Kiinnostus uusiin tutkimuksiin on peräisin Discovery-kanavan syyskuussa julkaisemasta dokumenttisarjasta, jossa kerrottiin kahdesta aiemmin havaitsemattomasta repeämästä.

Suomen, Ruotsin ja Viron onnettomuustutkijoiden kerrottiin syksyllä pyytäneen nähtäväksi Estonian alkuperäispiirroksia ja tehneen dokumenttipyyntöjä esimerkiksi merenpohjaa koskien. Marraskuussa Onnettomuustutkintakeskus Otkes kertoi, että dokumentin merkityksen arvioinnin valmistuminen vaatii aluksen metallurgista analyysiä sekä muita rakenneanalyysejä.

Sisäministeri oli jo lokakuussa valmis toimimaan

SVT:n mukaan Ruotsin onnettomuustutkintakeskus aikoo pyytää hallitukselta perjantaina muutosta lakiin, joka estää hylylle sukeltamisen. Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg esitti jo lokakuussa, että Ruotsi voisi poistaa Estonialle julistetun hautarauhan ja sallia uudet sukellukset, jos onnettomuustutkijat vakuuttuvat niiden tarpeellisuudesta. Torstaina Damberg ei kommentoinut asiaa SVT:lle.

SVT:n ja virolaisen Ekspress Meedian teettämien kyselyjen mukaan lähes kaksi kolmasosaa Ruotsissa ja Virossa kannattaa uusia sukelluksia.

Matkustajalautta Estonian onnettomuudessa Itämerellä kuoli 852 ihmistä. Vuonna 1997 julkaistun loppuraportin mukaan aluksen uppoamissyy oli keulavisiirin irtoaminen.