Moldovan presidentinvaaleissa yllätysvoiton saanut Maia Sandu vannoi virkavalansa

Länsimielinen ja korruptionvastaisuudella kampanjoinut Maia Sandu on entisen neuvostotasavallan ensimmäinen naispresidentti. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Moldovassa presidentinvaaleissa yllätysvoiton saanut Maia Sandu on vannonut virkavalansa. Länsimielinen ja korruptionvastaisuudella kampanjoinut Sandu on entisen neuvostotasavallan ensimmäinen naispresidentti.

Sandu, 48, voitti marraskuussa presidentinvaalien toisella kierroksella jatkokautta havitelleen venäjämielisen presidentin Igor Dodonin. Haastaja oli saanut yllättäen marraskuun alussa järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella Dodonia suuremman äänisaaliin.

Dodon ja hänen kannattajansa eivät osallistuneet Sandun virkaanastujaisseremoniaan.

Tuhannet Sandun kannattajat olivat kokoontuneet maan pääkaupungissa Chisinaussa sijaitsevan tasavallan palatsin edustalle, jotta voisivat tervehtiä uutta presidenttiä virkaanastujaisseremonian jälkeen.

– Me siivoamme maan, varkaat joutuvat vankilaan, eivät maan johdon joukkoon, Sandhu julisti vaalilupauksiaan heijastellen.

Seremonian jälkeen tuore presidentti marssi puoleensa jäsenten kanssa presidentinpalatsille, jossa Dodon luovutti vallan virallisesti Sandulle. Jälkimmäisessä seremoniassa Dodon ojensi Sandulle myös kukkakimpun, kertoo uutistoimisto AFP.

Pääministeri erosi virkaanastujaisten alla

Aiemmin myös muun muassa maan pääministerinä toiminut Sandu perusti kampanjansa korruptionvastaisuudelle. Korruptio rehottaa Moldovassa valtoimenaan. Dodonin kampanjateemoja olivat puolestaan vakaus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kristilliset arvot.

– Tänään meillä on mahdollisuus rankaista niitä, jotka ovat ryöstäneet teiltä, Sandu sanoi marraskuussa voitettuaan vaalit selkeällä enemmistöllä.

Virkaanastujaisten alla Sandun kannattajat osoittivat mieltään hallintoa uutta lakia vastaan, joka siirtäisi maan tiedusteluviraston hallinnan presidentiltä parlamentille. Siirron koettiin olevan Dodonia kannattavien päättäjien pyrkimys rajoittaa uuden presidentin valtaa. Perustuslakituomioistuin hylkäsi lopulta lakiehdotuksen.

Keskiviikkona maan pääministeri Ion Chicu ilmoitti eroavansa tehtävästään. Hän antoi eroilmoituksensa vain muutamaa tuntia ennen kuin parlamentin oli määrä äänestää hänen hallituksensa luottamuksesta. Chicun ero johti automaattisesti myös hallituksen hajottamiseen.

Dodonin mukaan Chicun ero ei ollut kytköksissä mielenosoituksiin tai tulevaan äänestykseen. Sen sijaan väistyvä presidentti väitti eron olevan vain tulevien parlamenttivaalien petaamista.

Venäjä haluaa pitää otteensa Moldovasta

Yhteensä 3,5 miljoonan asukkaan Moldova on jakautunut kahteen leiriin. Toiset kannattavat lähempiä siteitä Venäjään, ja toiset taas toivovat eurooppalaista integraatiota.

Neljän presidenttivuotensa aikana Venäjän tukema Dodon ajoikin muun muassa suhteiden vahvistamista Venäjän suuntaan.

Venäjä seurasi Moldovan vaaleja tarkasti, koska se on halunnut pitää maan vaikutusvaltansa alla. Lokakuussa Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti avoimesti moldovalaisia äänestämään Dodonia.

Venäjällä on joukkoja Moldovasta eroon pyrkivässä Transnistriassa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut