Koronaviruspandemiaan liittyvät rajoitukset hiljensivät aattona monia tunnettuja joulutapahtumia eri puolilla maailmaa.
Vatikaanissa paavin perinteiseen joulumessuun Pietarinkirkkoon kokoontui vain alle parisataa ihmistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan maskeihin sonnustautunut kirkkokansa koostui pääosin Vatikaanin työntekijöistä. Viime vuonna messuun osallistui noin 10 000 ihmistä.
Lisäksi messua oli tänä vuonna aikaistettu parilla tunnilla, jotta siihen osallistuvilla oli mahdollisuus ehtiä kotiin ennen kuin koronan vuoksi määrätty ulkonaliikkumiskielto alkoi iltakymmeneltä. Koko Italiaan on määrätty jouluaattona alkaneita rajoituksia viruksen leviämisen hillitsemiseksi.
AFP:n mukaan messuun oli tänäkin vuonna ehditty hankkia tuhansia ennakkolippuja ennen kuin kävi ilmi, että tapahtuma perutaan pandemian vuoksi
Joulupäivänä paavi pitää perinteisen Urbi et orbi -puheensa. Nykyinen paavi Franciscus pitää puheen nyt kahdeksannen kerran. Tavallisesta poiketen 84-vuotiaan paavin puhe videoidaan.
Yleensä Vatikaanin Pietarinaukio täyttyy puhetta kuuntelevista ihmisistä. Esimerkiksi viime vuonna aukiolla kerrottiin olleen noin 40 000 ihmistä, mutta sille olisi mahtunut enemmänkin kuulijoita.
Myös miehitetyllä Länsirannalla sijaitsevassa palestiinalaiskaupunki Betlehemissä joulun tavanomaiset ihmisjoukot loistivat poissaolollaan. Kristityt pitävät Betlehemiä Jeesuksen synnyinkaupunkina, minkä vuoksi sinne kerääntyy yleensä jouluisin satoja tuhansia ihmisiä.
Nyt jouluyön jumalanpalvelukseen Jeesuksen syntymäkirkkoon päästettiin vain papistoa ja harvoja erityisvieraita. Maailmalle jumalanpalvelus näkyi nettistriiminä.
Kristittyjen joulunvietto latistui myös Aasiassa
Pandemia on latistanut joulunviettoa myös Aasiassa. Kolmannen korona-aallon kovistelemassa Etelä-Koreassa kirkot ovat joutuneet turvautumaan virtuaalimessuihin tai pienimuotoisten jumalanpalvelusten järjestämiseen. Lisäksi laskettelukeskukset ja kansallispuistot on suljettu koko maassa.
Soulilaiskirkko Yoido Full Gospel Churchin joulujumalanpalvelukseen osallistui vain noin 15 kirkon henkilöstöön kuuluvaa ihmistä. Muulle seurakunnalle tilaisuus välitettiin verkon kautta.
– Normaalisti kirkkotilaamme mahtuu jopa 12 000 ihmistä, kirkon jäsen Park Jae-woo kertoi uutistoimisto AFP:lle.
Hänen mukaansa on sydäntäsärkevää, ettei joulua voinut juhlistaa muiden kanssa paikan päällä.
– Mutta me ymmärrämme täysin, että turvavälisäännöt ovat tarpeen henkien suojaamiseksi, hän lisäsi.
Toisaalla ainoastaan 15 katolilaisen annettiin osallistua Soulin keskustassa sijaitsevassa Myeongdongin katedraalissa pidettyyn joulumessuun. Messuun osallistuakseen piti tehdä etukäteisvaraus.
Messupaikatta jääneitä saapui rukoilemaan maskit kasvoillaan katedraalin ulkopuolella olevan Neitsyt Marian patsaan eteen.
Surffaavat joulupukit eivät ilahduttaneet Sydneyn rannoilla
Filippiineillä joulunviettoa puolestaan ravisteli maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 6,3. Maanjäristyksen jälijltä ei ole tullut ilmoituksia merkittävistä tuhoista. Järistys oli kuitenkin lisäharmi saarivaltion joulunviettoon, jota olivat jo entuudestaan hillinneet juhlia ja kiertäviä joululaulajia koskevat kiellot.
– Surullista, erittäin surullista. Kaikkien jopa papin ja alttaripalvelijoiden näkeminen maskissa muistutti minua siitä, ettei maailma ole enää samanlainen kuin millaisena sen tunsin, maan pääkaupungissa Manilassa asuva Kyen Quimpo Mallonga kertoi katsottuaan jouluaaton messua televisiosta.
– On joulunaika ja ihmisten pitäisi kätellä, antaa suudelmia ja halailla, sanoi Mallonga, jolta jouluinen keskiyön messu jäi väliin ensi kertaa elämässä.
Pandemian vaikutukset näkyivät myös Australiassa. Lämpimästä säästä huolimatta tavanomaisesti piknikille saapuvat väkijoukot välttelivät Sydneyn Bondi Beachin santoja. Aalloillakaan ei nähty tavalliseen tapaan surffaavia joulupukkeja, ja poliisit partioivat paikan päällä turvavälisääntöjä valvoen.
Saksa perui kuuluisat joulumarkkinansa
Saksassa puolestaan jouduttiin tänä vuonna perumaan myös monien matkailijoiden suosimat joulumarkkinat. Lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel kritisoi joulun alla ravintoloiden pystyttämiä hehkuviinikojuja, joilla pyrittiin paikkaamaan joulumarkkinoiden puuttumista ja joiden ääreen monet kokoontuivat koronatilanteesta huolimatta.
Kristittyjen jouluisat juhlallisuudet peruuntuivat pitkälti myös Persianlahdella sijaitsevassa Kuwaitissa, jossa on merkittävä kristittyjen yhteisö. Maa sulki kirkkonsa tammikuun 10. päivään saakka.
Monissa maissa vuotta 2020 leimanneet eristykset jatkuivat myös jouluna. Näin oli esimerkiksi Belgiassa, jonka asukkailta jouluvieraiden määrä oli rajoitettu pitkälti yhteen henkilöön.
Britanniassa taas joulunvieton meinasivat suistaa raiteiltaan rajatoimet, joita monet Euroopan maat asettivat sen jälkeen, kun Britanniassa havaittiin uusi koronavirusmuunnos. Osaa rajoituksista on kuitenkin helpotettu ainakin joulunpyhien ajaksi, mutta tuhannet muiden Euroopan maiden asukkaat ovat edelleen jumissa Englannissa.