Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavi otti joulutervehdyksessään esille muun muassa koronapandemian vuoksi työnsä menettäneet sekä perheväkivallan uhriksi joutuneet naiset

Paavi Franciscus puhui tänä vuonna joulupuheessaan muun muassa maailmaa kuluneen vuoden aikana runnelleesta koronaviruksesta.

Hän kiinnitti huomiota pandemian vuoksi kärsineiden tai esimerkiksi työnsä menettäneiden ahdinkoon. Lisäksi hän otti puheessaan esille perheväkivallan uhreiksi joutuneet naiset, joiden tilannetta pandemia ja siitä johtuvat eristystoimet ovat vaikeuttaneet.

Hän toivoi poliittisilta johtajilta kansainvälisen yhteistyön henkeä, jotta voitaisiin taata se, että kaikille voidaan tarjota mahdollisuus saada koronarokotus tai tarvittavaa hoitoa. Hän painotti kaikkien ihmisten olevan samassa veneessä.

– Emme voi pystyttää muureja, kun edessämme on haaste, joka ei tunne rajoja, paavi sanoi.

Paavin mukaan nyt on entistä tärkeämpää "huomioida toisemme veljinä ja siskoina". Hän kuvaili nykyhetken olevan ekologisen kriisin ja vakavan taloudellisen sekä sosiaalisen epätasapainon aikaa, jota kulkutauti pahentaa entuudestaan.

Sodan jaloissa olevat lapset maksavat kovan hinnan

Pandemian lisäksi Franciscus otti kantaa muun muassa lasten oloihin sodan keskellä sekä Azerbaidzhanin ja Armenian väliseen Vuoristo-Karabahin konfliktiin.

Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä sodan vuoksi kärsivien lasten tulisi paavin mukaan koskettaa jokaisen hyväntahtoisen omaatuntoa. Hän toivoo tätä, jotta näiden konfliktien syihin voitaisiin puuttua ja ryhtyä toimiin rauhaisan tulevaisuuden rakentamiseksi.

Franciscus kuvaili lasten maksavan kovan hinnan sodan kauhujen vuoksi näissä maissa.

Paavi peräänkuulutti myös osapuolia ja kansainvälistä yhteisöä huolehtimaan siitä, että Vuoristo-Karabahissa ja Itä-Ukrainassa pidetään kiinni tulitaukosopimuksista. Lisäksi hän toivoi, että näillä alueilla käytäisiin vuoropuhelua, jota hän kuvaili "ainoaksi tieksi" rauhaan ja sovintoon pääsemiseksi.

Paavi esitti puheen poikkeuksellisesti etänä

Nykyinen paavi piti puheen tänä vuonna jo kahdeksannen kerran. Tavallisesta poiketen paavi ei pitänyt puhettaan Pietarinaukiolle katsovalta parvekkeelta käsin, vaan sisätiloissa. Tämän lisäksi puhe videoitiin.

Videokuvien perusteella paikan päälle paavin puhetta kuuntelemaan oli saapunut muutamia kymmeniä ihmisiä.

Yleensä Vatikaanin Pietarinaukio täyttyy puhetta kuuntelevista ihmisistä. Esimerkiksi viime vuonna aukiolla kerrottiin olleen noin 40 000 ihmistä, mutta sille olisi mahtunut enemmänkin kuulijoita.

Perinteinen urbi et orbi (kaupungille ja maailmalle) -puhe pidetään kahdesti vuodessa, pääsiäisenä ja jouluna.