Suomessa todettiin kolmella virusmuunnosten aiheuttamaa koronavirustautia – Britanniassa ja Etelä-Afrikassa löytyneitä viruslinjoja havaittiin matkalaisilta

THL:n ohjeen mukaisesti kaikkia Britanniasta ja Etelä-Afrikasta 7. joulukuuta tai sen jälkeen Suomeen tulleita on kehotettu hakeutumaan koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi oireita. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Viivi Salminen, Ilmo Ilkka, Hanna Kauppinen / STT

Uusien virusmuunnosten aiheuttamaa koronavirustautia on todettu myös Suomessa. Tartunta on todettu kolmella Suomeen palanneella matkustajalla. Kahdella heistä todettiin Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt uusi viruslinja.

Asiasta kertoivat maanantaina sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessa.

Ministeriön mukaan tartunnan saaneet ovat hyväkuntoisia ja heidät on hoidettu eristyksessä. Tartunnan saaneet ovat Etelä-Suomessa useamman erityisvastuualueen alueella. He ovat saapuneet Suomeen 18.–19. joulukuuta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti maanantaina, että sen alueella on todettu koronaviruksen muunnoksen aiheuttama infektio yhdellä ihmisellä. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote kertoi , että Kymenlaaksossa todettiin joulun alla koronaviruksen niin sanottua brittivarianttia.

Muuntuneen ja mahdollisesti aiempaa nopeammin leviävän koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia on STM:n, THL.n ja Husin tiedotteen mukaan todettu Britannian ja Etelä-Afrikan lisäksi useissa Euroopan maissa.

STM ja THL järjestävät tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa käsitellään koronamuunnosasiaa. Tilaisuus alkaa puolenpäivän aikaan.

Ominaisuuksista tiedetään vielä vähän

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n mukaan tietoa uuden covid-19-muunnoksen ominaisuuksista on vielä vähän. On epäilty, että virusmuunnos voi mahdollisesti levitä aiempaa tehokkaammin.

– Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että virusmuunnos aiheuttaisi aiempaa vakavampia infektioita tai lisäisi tapauskuolleisuutta. Nykytiedon valossa käytössä olevat koronavirusrokotteet toimivat myös uusiin virusmuotoihin, sanotaan STM:n, THL:n ja Husin tiedotteessa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeytti 20. joulukuuta THL:n suosituksen perusteella Britanniasta Suomeen tulevan matkustajalentoliikenteen kahdeksi viikoksi. THL:n ohjeen mukaisesti kaikkia Britanniasta ja Etelä-Afrikasta 7. joulukuuta tai sen jälkeen Suomeen tulleita on kehotettu hakeutumaan koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi oireita.

Ilmaantuvuus alhaisinta Itä-Savossa

Suomessa raportoitiin maanantaina 22 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoi THL. Sairaalahoidossa oli yhteensä 237 ihmistä eli 24 vähemmän kuin viime keskiviikkona, jolloin sairaalahoidossa olevien ja kuolemien luvut kerrottiin viimeksi. Sairaalahoidossa olevista ihmisistä 29 on tehohoidossa.

Uusia tartuntoja raportoitiin 160. Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 4 000 tartuntaa. Luku on reilut 2 000 tartuntaa vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin hieman yli 6 000 tartuntaa.

Maanantaina kerrottiin myös, että Vuokatin alueella on todettu 12 tartuntaa ulkopaikkakuntalaisilla ihmisillä. Vartiuksen rajanylityspaikalla on todettu viikon 52 aikana neljä positiivista testitulosta. Ihmisten maahantulo on estetty tulosten perusteella.

Yhteensä Suomessa on todettu tähän mennessä reilut 35 000 koronavirustartuntaa.

Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomen sekä Husin sairaanhoitopiirien alueilla taudin ilmaantuvuus on tällä hetkellä yli 120:n. Ilmaantuvuusluku kertoo tautitapaukset kahden viikon ajalta sataatuhatta asukasta kohden. Matalimmat ilmaantuvuusluvut ovat Keski-Pohjanmaan ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla. Ensin mainitussa luku on 6,5 ja jälkimmäisessä 5.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut