Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Berliinissä uudenvuoden juhlinta on johtanut kymmeniin kiinniottoihin – vuosi vaihtuu pandemian varjossa ympäri maailman

Saksan pääkaupungissa Berliinissä uudenvuoden juhlinta on johtanut kymmeniin kiinniottoihin maailman jättäessä vuotta 2020 taakseen koronapandemian varjossa.

Saksalaislehti Tagesspiegelin mukaan uudenvuodenaatto oli poliisin mukaan verrattain rauhallinen. Tästä huolimatta ennen keskiyötä yli 80 ihmistä oli otettu kiinni koronarajoitusten uhmaamisen vuoksi. Lisäksi kolme poliisia oli loukkaantunut.

Uutistoimisto AFP kertoi poliisin ja vuoden vaihtumista juhlivien ottaneen yhteen Berliinissä Brandenburgin portin läheisyydessä. Uutiskuvien mukaan poliisi on yrittänyt hajottaa väkijoukkoja portille johtavalla Unter den Linden -bulevardilla.

Vuosi vaihtui monissa maissa tällä kertaa normaalista poiketen. Yli 1,8 miljoonaa ihmishenkeä vaatineen koronapandemian takia juhlinta eri puolilla maailmaa jäi tavallista hillitymmäksi.

Yhdysvalloissa New Yorkin viranomaiset estivät vuodenvaihteen alla pääsyn Times Squarelle. Tavallisesti aukio on vuoden vaihtuessa täpötäynnä, kun ihmiset kokoontuvat sinne seuraamaan kristallipallon laskeutumista keskiyöllä.

Aukiolta lähetettiin kuitenkin television välityksellä tähtiä kimalteleva juhlaesitys, jossa esiintyivät muun muassa Jennifer Lopez ja Gloria Gaynor.

Biden valoi yhdysvaltalaisiin toivoa

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Maa lähenee 20 miljoonan tartunnan rajapyykkiä, minkä lisäksi maassa on kirjattu yli 345 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Tuleva presidentti Joe Biden vaikutti kuitenkin vuodenvaihteen yhteydessä pitämässään puheessa myönteiseltä. Hän kertoi olevansa optimistisempi Yhdysvaltain mahdollisuuksista kuin koskaan aiemmin.

– Amerikka voi tehdä mitä vain, ja olen äärimmäisen varma siitä, että teemme paluun ja palaamme vahvempana kuin olimme ennen, hän sanoi videohaastattelussa ABC-kanavalla.

Brasiliassa taas vuosi vaihtui Rio de Janeiron kuuluisan Copacabanan rannan ollessa lähestulkoon tyhjillään. Lisäksi vuotta otettiin vastaan osoittamalla mieltä maan presidenttiä, koronapandemiaa vähätellyttä Jair Bolsonaroa vastaan.

Sydneyn ilotulitusta seurattiin etänä

Siirtyminen vuoteen 2021 alkoi torstaina puolilta päivin Suomen aikaa Tyynenmeren saarilta, kun Samoa ja Kiribati olivat ensimmäiset ottamassa uutta vuotta vastaan.

Perinteiset ilotulitukset oli monin paikoin joko peruttu kokonaan tai siirretty katsottaviksi netistä tai televisiosta.

Australian suurimassa kaupungissa Sydneyssä järjestettiin toki perinteisesti näyttävä ilotulitus torstaina iltapäivällä Suomen aikaa, mutta paikalla oli vain muutamia katsojia. Sydneyssä oli kielletty kokoontuminen katsomaan sataman ilotulituksia, kun kaupungissa ilmeni noin 150 uuden tartunnan rykelmä.

Sen sijaan Uudessa-Seelannissa uudenvuoden juhlinta sujui tavanomaisesti, koska tiukat koronarajoitukset ja rajojen sulkemiset ovat lähes onnistuneet karsimaan koronatartunnat.

Japanissa monien on ollut tapana matkustaa vierailemaan sukulaistensa luokse uutenavuotena. Tänä vuonna viranomaiset kuitenkin kehottivat ihmisiä pysymään kodeissaan koronan uuden aallon nujertamiseksi.

Japanissa ei myöskään järjestetty perinteistä uudenvuoden tapahtumaa, jossa keisari Naruhito ja muut keisarillisen perheen jäsenet olisivat tervehtineet yleisöä.

Roomassa nettijuhlat 2 000 vuotta vanhalla areenalla

Roomassa järjestettiin netissä katsottavat juhlat 2 000 vuotta vanhalla Circus Maximus -areenalla. Paikalle ei ollut menemistä, sillä ulkonaliikkumiskielto oli voimassa iltakymmenestä.

Lontoossa uutta vuotta oli määrä olla vastaanottamassa amerikkalaisen laulajan ja lauluntekijän Patti Smithin, jonka terveydenhoidon työntekijöille kunniaa tekevä esiintyminen näytettiin Youtubessa. Piccadilly Circusin isolla näytöllä esiintymistä ei kuitenkaan näytetty, vaan tämä suunnitelma peruttiin tartuntatilanteen vuoksi.

Ranskassa hallitus määräsi turvallisuusjoukot kaupunkialueille valvomaan liikkumiskieltoa, joka alkoi torstaina iltayhdeksältä. Pariisissa Notre Damen -katedraalin yläpuolella nähtiin valoshow ja uusi vuosi toivotettiin tervetulleeksi myös virtuaalisesti järjestetyn konsertin kera.

Dubaissa koronarajoitukset eivät olleet niin tiukkoja. Tuhansia paikallisia ja turisteja odotettiin paikalle seuraamaan ilotulitusta ja lasershowta, joka järjestettiin maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan luona.

Libanonissa Beirutin ulkonaliikkumiskieltoa löyhennettiin juhlan kunniaksi, ja se tuli poikkeuksellisesti voimaan vasta aamukolmelta.

Venäjällä presidentti Vladimir Putin myönsi uudenvuoden puheessaan toisen korona-aallon kurittavan maata.