Yhdysvaltain kongressi äänesti nurin Trumpin puolustusmäärärahojen lakipakettia koskevan veto-oikeuden

Kongressi antoi väistyvälle presidentille Donald Trumpille nöyryyttävän takaiskun perjantaina. Arkistokuva. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa kongressi antoi perjantaina väistyvälle presidentille Donald Trumpille nöyryyttävän takaiskun, kun senaatti kumosi puolustusmäärärahojen lakipakettia koskevan Trumpin veto-oikeuden.

Republikaanienemmistöinen senaatti hyväksyi äänin 81–13 yli 740 miljardin dollarin arvoisen puolustusmäärärahan eli äänesti käytännössä samalla nurin Trumpin yrityksen käyttää veto-oikeuttaan.

Trump on yrittänyt estää puolustusmäärärahojen lakipakettia menemästä läpi, mutta jo maanantaina demokraattienemmistöinen edustajainhuone kumosi äänin 322–87 Trumpin veto-oikeuden. Trumpin vetoa vastaan äänesti 109 republikaania.

Sekä edustajainhuone että senaatti hyväksyivät lakipaketin jo aiemmin joulukuussa suuren enemmistön turvin, mutta Trump ilmoitti 29. joulukuuta käyttävänsä veto-oikeuttaan.

Trump on kutsunut lakipakettia "lahjaksi" Kiinalle ja Venäjälle ja sanonut sen estävän hänen mahdollisuutensa vähentää yhdysvaltalaisjoukkoja Afganistanissa, Etelä-Koreassa ja muualla. Trump vastusti myös muun muassa sitä, että lakiesitys oli vaihtamassa useilta sotilastukikohdilta nimet, jotka ovat peräisin vuosien 1861–1865 sisällissodassa orjuutta puolustaneiden etelävaltioiden kenraaleilta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut