Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki-Vantaan laajennettu koronatestaus alkuun ilman suuria ruuhkia

Helsinki-Vantaan lentoasemalla perjantaina alkanut laajennettu koronatestaus näyttäisi käynnistyneen ilman suurempia ruuhkia.

Vantaan apulaiskaupunginjohtajalle Timo Aronkydölle ei ollut sunnuntaihin mennessä raportoitu isoista ruuhkista testauspisteillä. Ennakkoon oli arvioitu, että testausmäärien kasvu voisi aiheuttaa ruuhkautumista ja jonoja.

Aronkytö kertoo STT:lle, että perjantaina Helsinki-Vantaalle saapui ulkomailta noin 1 200 matkustajaa, joista testattiin 660. Koronatestin tulos oli positiivinen kolmella prosentilla testatuista eli noin 20:llä.

Lauantain lukemat ovat vastaavanlaisia. Testituloksista oli sunnuntai-iltaan mennessä valmistunut vasta runsaat puolet. Loput valmistuvat maanantain vastaisen yön aikana.

Testaus pyritään tekemään kaikille matkustajille, joilla ei ole todistusta negatiivisesta testituloksesta, lääkärintodistusta sairastetusta koronataudista tai rokotuksesta tautia vastaan. Testeihin ei ohjata kansainvälisiä vaihtomatkustajia eikä kotimaan lentojen matkustajia.

Testistä kieltäytyminen harvinaista

Lentoasemalla tehtävä koronatesti on yhä vapaaehtoinen. Aronkydön mukaan on kuitenkin todella harvinaista, että ulkomailta saapuvat matkailijat, joilla ei ole ennakkotestiä tehtynä, eivät menisi testiin lentoasemalla.

– Ihan joitakin prosentteja, jos sitäkään.

Aronkytö uskoo, että jos testauspisteille olisi pitkiä jonoja, jaloillaan äänestävien ja koronatestin väliin jättävien määrä kasvaisi.

– Nyt ei ole ollut niin pitkiä jonoja, hän sanoo.

– Toivotaan, että ihmisillä on tulevaisuudessa enemmän testituloksia ja rokotustodistuksia, jotta ei tarvitse testata lentokentällä niin paljon. Lentokenttä on kuitenkin se pullonkaula, kun liikenne kasvaa.

Koko testaus siirrettiin porttialueelle

THL:n suosituksesta Vantaan kaupunki on perjantaista alkaen ohjannut koronatestiin matkustajat, jotka saapuvat ulkomailta Helsinki-Vantaalle. Terminaaliin rakennettiin lisää testauspisteitä, ja tuloauloissa sijainneet pisteet siirrettiin porttialueelle.

Koko testaustoiminnan siirtäminen porttialueelle oli Aronkydön mukaan välttämätöntä, jotta niin sanottuja massatestauksia pystyttiin lisäämään.