Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjalaisen ex-ministerin avopuoliso sai kovan tuomion iskuista miestään vastaan – yritti lavastaa ulkopuolisten teoiksi

Norjalaispoliitikon avovaimo on saanut vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeustuomion iskuista, joiden kohteena oli hänen miehensä.

Laila Bertheussen tuomittiin hyökkäyksistä demokratiaa vastaan, koska hän yritti teoillaan lavastaa miehensä joutuneen poliittisesti motivoitujen iskujen uhriksi. Hän ilmoitti olevansa tuomiostaan tyrmistynyt ja valittavansa siitä.

Bertheussen jäi kiinni keväällä 2019 epäiltynä yrityksestä polttaa miehensä auto. Oikeistopopulistista edistyspuoluetta edustava avomies Tor Mikkel Wara toimi tuolloin Norjan oikeusministerinä, mutta joutui jupakan vuoksi jättämään tehtävänsä.

Tekoja oli kaikkiaan seitsemän vuosina 2018 ja 2019. Tuomioistuin katsoi, että Bertheussen oli autonpolttoyrityksen lisäksi muun muassa maalannut pariskunnan talon seinään ja autoon hakaristit ja sanan "rasistit" sekä sytyttänyt tulipalon roskapöntössä, kertoo Norjan yleisradio NRK . Lisäksi Bertheussen oli lähettänyt uhkauskirjeitä ja jauhekirjeitä kotiinsa.

Teatteri kritisoi rasistisena pitämäänsä puoluetta

Tuomioistuin katsoi, että Bertheussen yritti teoillaan vahingoittaa oslolaista teatteria, joka oli käyttänyt esityksessään kuvaa pariskunnan asuintalosta. Black Box -teatteri sanoi haluavansa esityksellä "Ways of Seeing" kuvata verkostoja, jotka haluavat tehdä Norjasta rasistisemman yhteiskunnan.

Bertheussen arvosteli teatteriesitystä törkeästä yksityiselämän loukkauksesta ja kirjoitti siitä vihaisen kolumnin VG-lehteen. Oikeudenkäynnissä hän kiisti osallistuneensa mitenkään iskuihin.

Tuomioistuin kuitenkin katsoi, että Bertheussenin syyllisyydestä oli riittävä näyttö ja hänen selityksensä eivät olleet uskottavia. Tuomioissa todetaan muun muassa, että vaikka ministeripariskunnan kotia valvottiin useilla kameroilla, olivat kamerat olleet huomattavan usein pois päältä kun iskuja tapahtui.