Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) ei tiedä, miten pääjohtaja Tytti Yli-Viikari käyttää kymmenien tuhansien eurojen vuotuisista virkalennoistaan kertyvät asiakasedut, Iltalehti kertoo.
Yli-Viikari on järjestelmällisesti kieltäytynyt kommentoimasta asiaa lehdelle.
Iltalehden VTV:ltä saaman matkalaskujen tietojärjestelmän mukaan Yli-Viikarin nimellä on maksettu 1.1.2017-31.8.2020 lentolippuja melkein 100 000 eurolla. Summasta ainakin kolmasosa on lennetty Finnairilla tai muilla lentoyhtiöillä, joilta kertyy Finnair Plus -pisteitä.
VTV ei valvo omien työntekijöidensä virkamatkoilta kertyvien lentopisteiden ja asiakasetujen käyttöä, vaikka tarkastusvirasto on nuhdellut vuosikymmenien saatossa useasti muita virastoja etujen leväperäisestä valvonnasta.
Esimerkiksi vuonna 2007 virkamatkustamista käsittelevässä VTV:n raportissa on oma lukunsa työmatkoista kertyville asiakaseduille. Samaisessa raportissa muistutetaan, että valtiovarainministeriö on katsonut jo 1990-luvulla virkamatkoista kertyvien etujen kuuluvan valtiolle.
Vuonna 2016 VTV raportoi työmatkoihin liittyvistä tarkastuksistaan, joita oli tehty 60 eri valtion virastoon.
– Viraston kustantamista virkamatkoista saatu etu kuuluu työnantajalle, ja mahdolliset ilmaiset liput ja yöpymiset tulee hyödyntää virkamatkojen yhteydessä. -- Tarkastuksissa on havaittu, että lentoyhtiöiden tarjoamien asiakasetujen kohdentumista ei kirjanpitoyksiköissä muutamia poikkeustapauksia lukuun ottamatta valvota, raportissa muun muassa todetaan.
Iltalehden haastatteleman VTV:n hallintojohtaja Tuula Sandholmin mukaan Yli-Viikari ei ole käyttänyt hänelle kertyneitä etuja työmatkojensa kustannuksiin lainkaan. Marraskuussa Sandholm kirjoitti sähköpostitse Iltalehdelle, ettei Yli-Viikarin lentopisteitä ole mennyt myöskään henkilökohtaisiin matkoihin.
Kun Iltalehti pyysi tositteita pisteiden käytöstä kävi ilmi, ettei tällaisia tositteita ole olemassa.
VTV:llä ei ole oman virallisen päätöksensä mukaan hallussaan asiakirjoja lentopisteiden kertymisestä ja käytöstä, eikä laista johtuvaa velvollisuutta antaa tietoa niistä.
Jos virkamatkojen lentopisteitä ja etuja käytetään vapaa-ajan matkusteluun, ne ovat verohallinnon tulkinnan mukaan verotettavaa tuloa.
Yli-Viikari on kieltäytynyt kerta toisensa jälkeen kommentoimasta myös sitä, onko hän maksanut lentopisteistä veroa, Iltalehti kertoo.
Mikäli lennoista kertyneet asiakasedut on käytetty henkilökohtaisiin matkoihin, kyse voi olla rikoksesta. Esimerkiksi vuonna 2015 keskusrikospoliisin kansainvälisten asioiden linjapäällikköä epäiltiin maksuvälinepetoksesta henkilökohtaisiin matkoihin käytettyjen, virkamatkoilta kertyneiden lentopisteiden takia.
Syyttäjä ei tuolloin nostanut syytettä vähäisen rahallisen hyödyn ja linjapäällikön viraltapanon aikana tapahtuneen eläköitymisen takia.
Yli-Viikarin tapauksessa 100 000 euron lentomatkoista kertynyttä etupottia on hankala arvioida tarkkaan.
Jos hyödyntää VTV:n vuoden 2007 raportissa laskemaa arviota kanta-asiakaspisteiden arvosta, Yli-Viikarin lennoista voi arvioida kertyneen lentopisteitä useiden tuhansien eurojen edestä.