Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

New Yorkin pörssi sulkeutui laskussa myrskyisän viikon päätteeksi – Gamestopin nousukiito jatkui

Yhdysvalloissa pörssikurssit sulkeutuivat perjantaina laskusuunnassa. Teollisuusindeksi Dow Jones sulkeutui noin kahden prosentin laskussa.

Laajapohjainen S&P 500 oli Wall Streetin sulkeuduttua yli 1,9 prosentin laskussa. Teknologiapainotteinen Nasdaq laski kaksi prosenttia.

Tällä viikolla nopeaan nousuun lähteneen pelikauppaketju Gamestopin osakkeiden arvo nousi perjantain aikana lähes 70 prosenttia, kirjoittaa talousuutistoimisto Bloomberg .

Sosiaalisessa mediassa toimivat sijoittaja-aktivistit ovat laittaneet viime aikoina osakemarkkinoita sekaisin ympäri maailman. New Yorkin pörssissä Gamestopin, Nokian ja muutaman muun yhtiön osakkeet ovat tällä viikolla lähteneet rakettimaiseen nousuun ilman yhtiön tilanteessa tapahtunutta muutosta.

Nousujen takana vaikuttaa olevan sosiaalisen median Reddit-sivuston piensijoittajien Wallstreetbets-palstalla masinoima ostokampanja.

Analyytikoiden mukaan perjantaina ja aiemmin viikolla tapahtuneen vetäytymisen taustalla on muitakin tekijöitä kuin pelkästään Gamestopin ja muiden aktivistisijoittajien räjähdysmäiseen nousuun lähettämien osakkeiden ympärillä pyörivä draama.

Näitä ovat esimerkiksi koronapandemian tuoma epävarmuus, minkä lisäksi Yhdysvalloissa sijoittajat ovat olleet huolissaan presidentti Joe Bidenin ehdottamasta rahoituspaketista, joka sai tuoreeltaan kriittisen vastaanoton kongressissa.

Perjantaina sijoittajat sulattelivat myös tuoreita tietoja Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen arvioidusta tehosta. Kyseistä rokotetta on odotettu innokkaana, sillä sitä tarvitsee antaa vain yhden annoksen verran siinä, missä monien muiden koronarokotteiden kohdalla vaaditaan kaksi annosta.

Johnson & Johnsonin osakkeen arvo laski perjantaina rokoteuutisten jälkimainingeissa 3,6 prosenttia.

Finanssivalvontaviranomaiset varoittelevat markkinoiden epävakaudesta

Gamestop ja monet muut piensijoittajien nostamat osakkeet ehtivät ottaa aiemmin viikolla hieman takapakkia sen jälkeen, kun sijoitussovellus Robinhood ja muutamat muut sijoitusalustat rajoittivat kaupankäyntiä näiden osakkeiden osalta ostohuuman keskellä.

Lukuisat päättäjät ja julkisuuden henkilöt ovat ottaneet kantaa sijoitusaktivistien toimintaan sekä pyrkimyksiin rajoittaa palstatilan vallannutta kaupankäyntiä. Yhdysvalloissa Robinhoodin rajoituspäätöstä kritisoivat niin demokraatit kuin republikaanitkin.

New Yorkin osavaltion pääsyyttäjä Letitia James kertoi, että hänen toimistollaan ollaan tietoisia Robinhoodiin liittyvistä huolista ja kuvaili asian olevan selvityksen alla. Texasissa taas osavaltion oikeusministeri Ken Paxton ilmoitti Robinhoodiin ja 12 muuhun verkkosijoituspalveluun kohdistuvasta tutkinnasta.

Robinhood ilmoitti myöhemmin höllentävänsä osakekaupan rajoituksia. Financial Times -lehden mukaan Robinhood sai myös noin miljardi dollaria eli reilu 800 miljoonaa euroa yhtiön nykyisiltä omistajilta toimintansa rahoittamiseksi.

Yhdysvaltain finanssimarkkinoita valvova Securities and Exchange Commission (SEC) on kertonut tarkkailevansa tilannetta ja "arvioivansa tiettyjen osakkeiden arvon äärimmäistä epävakaisuutta". Britannian finanssivalvonta FCA puolestaan varoitti sijoittajia pörssimarkkinoiden epävakaudesta.

Kapulat lentävät sijoitusrahastojen rattaisiin

Aktivistisijoittajat ovat heittäneet poikkeuksellisella kaupankäynnillään kapuloita lyhyeksi myyntiä harrastavien isojen sijoitusrahastojen rattaisiin. Piensijoittajien kohteena ovat olleet juurikin yhtiöt, joiden osakkeita rahastot ovat myyneet lyhyeksi.

Lyhyeksi myyjillä tarkoitetaan tahoja, jotka yrittävät hyötyä kurssien laskusta. Perinteinen sijoittaja ostaa osaketta ja ajatuksena on myydä se kalliimmalla myöhemmin kurssinousun jälkeen.

Lyhyeksi myyjät ennustavat kurssilaskua. He myyvät osakkeen ja ostavat sen takaisin kurssilaskun jälkeen halvemmalla. Aktivistit pyrkivät hyötymään siitä, kun lyhyeksi myyjät odottavat kurssilaskua, ja he pyrkivät nostamaan itse kurssin arvoa.

Kun osakkeen arvo yllättäen nousee, lyhyeksi myyjien on pakko myydä osakkeet. Lyhyeksi myyjien tappio voi olla periaatteessa rajaton, kun tavallisesti osakemarkkinoilla voi menettää ainoastaan sijoitetun pääoman.