Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU muutti päätöstään rajoittaa koronarokotteen vientiä unionin ulkopuolelle – Britannia näki rajoituksen brexit-sopimuksen vastaisena

Euroopan unioni on muuttanut osittain suunnitelmaansa ottaa käyttöön järjestelmä, joka tietyissä tapauksissa voisi tarjota jäsenmaille mahdollisuuden estää koronarokoteannosten vientiä unionin ulkopuolelle. Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC , uutistoimisto AP ja talousuutistoimisto Bloomberg .

Britannia tuomitsi päätöksen myöhään perjantaina brexit-sopimuksen vastaisena. Bloomberg kirjoittaa, että EU on perunut päätöksen, jolla olisi voitu estää rokotteiden vienti EU:sta Pohjois-Irlantiin.

Komissio julkaisi perjantaina tiedotteen suunnitelmistaan , jossa se vakuutti, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin protokollaan kajottaisi vientirajoituspäätösten viimeistelemisen yhteydessä.

EU:n ja Britannian välisen brexitin jälkeisen kauppasopimuksen mukaan unionin alueelta tulevien tuotteiden tulisi kulkea Pohjois-Irlantiin ilman häiriöitä tai tullitarkastuksia.

Kauppasopimuksessa on kuitenkin Pohjois-Irlannin protokollan osalta mukana artikla, joka antaa kummallekin osapuolelle mahdollisuuden rajoittaa yksipuolisesti edellä mainittuja tavaratoimituksen ehtoja, jos niiden uskotaan aiheuttavan taloudellisia, yhteiskunnallisia tai ympäristöllisiä ongelmia.

Britannia ja Irlanti nostivat unionin aikeista äläkän

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tviitissään keskustelleensa Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa. Keskustelussa sovittiin von der Leyenin mukaan periaatteesta, jonka mukaan rokotevientirajoituksia ei tule asettaa yrityksille, jotka täyttävät sopimusvelvoitteita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Britannian Johnsonin kanslia kertoi pääministerin ilmaisseen puhelimessa von der Leyenille huoltaan siitä, millaiset vaikutukset vientirajoituksilla voisi olla. Hän myös kritisoi sitä, ettei EU ollut antanut asiasta etukäteisvaroitusta.

Britannian lisäksi rajoitusaikeista nosti meteliä myös Irlanti. Von der Leyen kertoi Twitterissä puhuneensa tuoreeltaan puhelimessa myös Irlannin pääministerin Micheal Martinin kanssa.

Rajoitustoimista kertoneen ilmoituksen aiheuttaman alkujärkytyksen jälkeen komissio kuitenkin vakuutti, ettei se aio ottaa 16. artiklaa käyttöön.

Politicon mukaan artiklaa oltiin alkujaan ottamassa käyttöön, mutta kovan kritiikin jälkeen komissio pyörsi päänsä. Kaksi komission virkamiestä kuvaili aiemmin päätöstä hyödyntää artiklaa "virheeksi". Perjantaisessa tiedotteessa virhettä ei kuitenkaan mainittu eikä tarvetta tiedotteelle avattu sen kummemmin.

Komission perjantaisessa tiedotteessa kerrotaan, että rajoitustoimi otetaan käyttöön EU:n ulkopuolisen rokoteviennin läpinäkyvyydessä havaittujen puutteiden vuoksi. Rajoitustoimen myötä rokotteiden vienti unionin ulkopuolelle vaatii jäsenmaiden hyväksynnän.

Taustalla EU:n ja AstraZenecan välinen riita rokotetoimituksista

Rajoitustoimiin ryhtymisen alla unioni on kiistellyt ruotsalais-brittiläisen AstraZenecan kanssa rokotetoimituksista. Lääkeyhtiö ilmoitti, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu.

Von der Leyen moitti perjantaina lääkeyhtiötä sen lupaamien rokotetoimitusten viivästymisestä ja sanoi, ettei yhtiö ole voinut antaa järkevää selitystä viivästyksille.

EU-komissio julkisti perjantaina AstraZenecan kanssa rokotetoimituksista allekirjoitetun sopimuksen. Neljänkymmenen sivun mittaisesta sopimustekstistä on peitetty liikesalaisuuksiksi katsotut kohdat. Peitetyksi jäävät muun muassa tiedot rokoteannosten hinnasta ja toimitusaikatauluista.

AP:n mukaan unionissa on ollut huolta siitä, että AstraZenecan lupaamia rokoteannoksia voitaisiin ohjata toisaalle ja rajoitustoimilla pyritään lieventämään muun muassa näitä huolia.

Komissio kertoi perjantaisessa tiedotteessaan EU:n olevan valmis hyödyntämään kaikkia käytössään olevia välineitä, jos vientirajoitusjärjestelmää yritetään kiertää. Tiedotteen mukaan lopullinen rajoitusteksti julkaistaan lauantaina sen käyttöön ottamisen jälkeen.

WHO kritisoi EU:n uusia vientisääntöjä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mielestä EU:n uudet vientisäännöt eivät ole lainkaan avuksi rokotussavotassa, kertoo AP. Järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ja muut järjestön virkamiehet ovat varoittaneet, että häiriöt rokotejakelussa voivat heijastella ympäri maailman.

EU:n rajoitusaikeilla voi olla vaikutusta muun muassa Yhdysvaltoihin, Australiaan, Kanadaan ja moniin köyhiin valtioihin. Lisäksi sillä voi olla vaikutusta myös unionista irtautuneeseen Britanniaan kohdistuviin rokotetoimituksiin.

Rajoitustoimen avulla hallinnoidaan rokotetoimituksia unionin ulkopuolelle ainakin maaliskuun lopulle saakka, kertoo AP. Uutistoimiston mukaan EU on vakuuttanut, ettei kyseessä ole vientikielto, vaikka sen avulla voidaankin estää toimituksia Britanniaan tai muihin unionin ulkopuolisiin maihin.

EU-maat ovat odottaneet AstraZenecan rokotetta innokkaina, sillä aiemmin luultiin, että sitä saataisiin nopeasti jakeluun suuria määriä ja hitaasti alkaneita rokotuksia voitaisiin vauhdittaa.

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot kertoi tällä viikolla saksalaislehti Die Weltille , että brittihallinto auttoi rokotteen kehityksessä ja teki omat sopimuksensa rokotteista kolme kuukautta ennen EU:ta. Brittisopimuksen mukaan Britanniassa tuotetut rokotteet tulee toimittaa ensisijaisesti Britanniaan.