Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotilaat lupasivat palauttaa vallan vuoden päästä siviileille Myanmarissa

Myanmarin armeija lupaa järjestää vaalit vuoden kuluttua, kun poikkeustila on päättynyt, ja siirtää vallan vaalit voittaneille.

Sotilaiden mukaan maassa pidetään "todelliset monipuoluevaalit", minkä jälkeen valta siirtyy siviileille.

Myanmarin armeija julisti aikaisemmin maahan vuoden poikkeustilan. Sen syynä on sotilaiden mukaan vaalivilppi marraskuun vaaleissa, minkä vuoksi maa on "vakautettava".

Myanmarin valtapuoluetta johtava Aung San Suu Kyi kehottaa ihmisiä vastustamaan armeijan vallankaappausta.

Suu Kyi on otettu kiinni, mutta NLD-puolueen mukaan kannanotto oli valmisteltu jo aikaisemmin. Myös presidentti Win Myint ja useita muita hallintoon kuuluvia on otettu kiinni.

Armeijan mukaan maata johtaa nyt asevoimien komentaja, kenraali Min Aung Hlaing.

Sekä maan pääkaupungin Naypyidawin että Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin kaduilla partioi sotilaita. Tietoliikenneyhteydet ovat poikki, ja puheluverkoissa on pahoja häiriöitä. Maan pankit pysyvät niin ikään kiinni.

Yhdysvallat uhkasi toimia

Useat maat tuomitsivat nopeasti vallankaappauksen. Yhdysvallat on Valkoisen talon edustaja Jen Psakin mukaan valmis ryhtymään toimiin, jos sotilaat eivät peräänny. Psaki ei eritellyt, millaisia nämä toimet olisivat.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi hänkin kaappauksen.

– Kaikkien johtajien on työskenneltävä Myanmarin yhteisen hyvän vuoksi osallistumalla merkitykselliseen vuoropuheluun, pidättäytymällä väkivallasta ja kunnioittamalla täysin ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia, pääsihteerin lausunnossa sanottiin.

Myös Australia paheksui sotilaiden nousua valtaan.

– Kehotamme armeijaa kunnioittamaan lakeja, ratkaisemaan kiistat laillisilla menetelmillä ja vapauttamaan välittömästi kaikki siviilijohtajat ja muut laittomasti pidätetyt, Australian ulkoministeri Marise Payne sanoi lausunnossaan.

Armeija on toistuvasti väittänyt, että Myanmarissa marraskuussa pidetyissä vaaleissa esiintyi laajaa vilppiä.

Viime viikolla useat maat, Yhdysvallat mukaan lukien, tuomitsivat mahdolliset yritykset muuttaa marraskuun vaalien tulosta.

Marraskuun vaalit olivat vasta toiset Myanmarissa sotilasvallan päättymisen jälkeen.

NLD-valtapuolue sai vaaleissa yli 80 prosenttia äänistä. Oppositio ja ihmisoikeusryhmät kyseenalaistivat tuloksen.

Uuden parlamentin oli määrä kokoontua tänään.