Pohjois-Irlannin unionistit kävivät hyökkäykseen brexit-järjestelyä vastaan

Unionistit vastustavat brexitiin liittyvää järjestelyä, koska heidän mukaansa se rapauttaa maan yhtenäisyyttä. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on käynnistänyt kampanjan Britannian EU-erosopimukseen liittyvää Pohjois-Irlannin pöytäkirjaa vastaan, kertoo muun muassa Guardian -lehti. Puolue pyrkii samaan hankkeelle tuen myös muilta brittimielisiltä unionisteilta.

Brexit-sopimukseen liittyvän pöytäkirjan mukaan Pohjois-Irlantia kohdellaan ikään kuin se kuuluisi unionin tullialueeseen. Näin haluttiin välttää alueen rauhaa mahdollisesti uhkaavat rajamuodollisuudet eli niin kutsuttu "kova raja" Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliltä.

Järjestely kuitenkin siirsi tarkastukset käytännössä Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille, mikä unionistien mukaan rapauttaa maan yhtenäisyyttä. DUP:n mukaan puolue aikoo vastustaa kaikkia pöytäkirjaan perustuvia lakeja tai muita toimia, joka rapauttavat Pohjois-Irlannin asemaa osana Britannian sisämarkkinoita.

Puolue myös varoitti pahaenteisesti, että tilanne vaikuttaa myös Irlannin pohjois- ja eteläosan välisiin suhteisiin.

Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan tavoite kaataa Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja on täysin epärealistinen, koska sekä Britannialla että EU:lla on laillinen velvoite noudattaa kansainvälistä sopimusta.

Tarkastukset satamissa keskeytettiin turvallisuussyistä

Jo pidempään kytenyt tyytymättömyys nousi julkisuuteen aiemmin tällä viikolla, kun kahdessa pohjoisirlantilaisessa satamassa työskennelleet EU-tarkastajat joutuivat jäämään pois töistä turvallisuushuolien takia.

Huolta aiheuttivat muun muassa graffitit, joissa tarkastajia kuvattiin "kohteiksi". Poliisin mukaan myös tarkastajien autojen rekisterinumeroita oli kirjattu muistiin.

Pohjois-Irlannin poliisin mukaan pelottelun taustalla eivät kuitenkaan ole puolisotilaalliset järjestöt vaan yksittäiset tyytymättömät henkilöt tai pienet ryhmät.

Pohjois-Irlannin aluehallinnon ja Britannian hallituksen ministerien sekä EU-komission on määrä keskustella kiistoista vielä tänään. Kaikki osapuolet ovat tuominneet tarkastajien uhkailun.

Britannia on syyttänyt EU:n kärjistäneen tilannetta, kun se viime perjantaina teki ehdotuksen rajoittaa koronarokotteiden vientiä EU:n alueelta Pohjois-Irlantiin aluetta koskevan pöytäkirjan mahdollistamalla tavalla.

--

Lähteenä myös BBC, Sky News, RTE, AFP

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut