Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumivyöryn alle osittain hautautuneet ihmiset pelastettu Sodankylässä

Sodankylässä lumivyöryn alle osittain hautautuneet ihmiset on saatu pelastettua. Lumivyöry Luostotunturin eteläpuolella tapahtui rinteen hoitamattomalla alueella, kertoo päivystävä palomestari Mika Hyvärinen.

Lumivyöry yllätti kaksi vapaalaskua harrastavaa miestä, jotka jäivät kiinni lumeen alavartalostaan noin tunnin ajaksi. Molempien ylävartalo jäi kuitenkin lumen pinnan yläpuolelle.

– Toinen henkilöistä oli saanut puhelimen esiin ja soitettua apua, Hyvärinen kertoo.

Pelastajat kaivoivat lumen vangeiksi jääneet vapaaksi käsipelillä, ja heidät kuljetettiin moottorikelkoilla ensihoidon tarkastettavaksi.

– Ilmeisesti tässä ei tullut mitään vakavampia loukkaantumisia. Kylmissään he tietysti olivat, koska tunnin verran lumessa olivat kiinni, Hyvärinen sanoo.

Hätäkeskus sai ilmoituksen lumivyörystä ennen kello kahta iltapäivällä.

Lunta vyöryi noin 100 metrin leveydeltä ja 200 metrin matkalta ylhäältä alarinteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Luostotunturilla lumivyöryn riski on kohtalainen. Tämä tarkoittaa, että luonnolliset lumivyöryt ovat epätodennäköisiä, mutta ihmisen aiheuttamat vyöryt ovat mahdollisia.

Lumivyöryriski on Ilmatieteen laitoksen mukaan kohtalainen koko Lapissa.