Odotukset koronapandemian voittamisesta ja sen jälkeisen elpymisestä ovat korkealla, kertoo finanssikonserni Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen. Hänen mukaansa mikään ei ole varmaa, mutta monet merkit viittaavat kohti parempia aikoja.
– Olemme jo löytäneet uusia tapoja elää, tehdä työtä ja kuluttaa. Vielä tärkeämpää on, että rokotteille on saatu myyntilupia ja rokotukset on aloitettu. Tämä tukee näkemystämme siitä, että virus lopulta kukistuu, Vang-Jensen arvioi tiedotteessa.
Nordean liikevoitto supistui viime vuonna 3,0 miljardiin euroon toissa vuoden 3,4 miljardista eurosta. Loka-joulukuussa liikevoitto nousi kuitenkin 973 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 875 miljoonasta eurosta, mutta jäi alle edellisen vuosineljänneksen.
– Liiketoimintamme volyymit kasvoivat, ja kasvatimme markkinaosuuksiamme kaikissa Pohjoismaissa. Loimme entistä parempia asiakaskokemuksia, asiakastyytyväisyys parani ja asiakasvalitusten määrä väheni yli 20 prosenttia, Vang-Jensen luettelee.
Nordean viime vuoden kulut olivat koko vuotta koskeneen ohjeistuksen mukaiset alle 4,7 miljardia euroa. Viimeisellä neljänneksellä kulut olivat edellisneljännestä suuremmat eräiden kertaluonteisten erien vuoksi.
Konserni pyrkii kutistamaan kulujaan edelleen. Vang-Jensenin mukaan tänä vuonna kulujen odotetaan supistuvan alle 4,6 miljardiin euroon.
Asuntolainoja myönnettiin ennätysmäärä
Vang-Jensenin mukaan asuntoluotot kasvoivat loka-joulukuussa ennätykselliset kuusi prosenttia vuoden takaisesta, ja markkinaosuuksien kasvu oli edelleen vahvaa kaikissa Pohjoismaissa.
Hän vakuuttaa, että luottosalkun laatu pysyi myös vahvana viime vuonna. Luottotappioita kertyi 860 miljoonaa euroa, mikä jäi alle viime kevään ennusteen. Tulos ilman luottotappioita nousi.
– Pidimme kuitenkin johdon harkintaan perustuvan luottotappiovarauspuskurin ennallaan 650 miljoonassa eurossa. Varovainen lähestymistapa on mielestämme tarkoituksenmukainen, koska pandemian täysimääräiset talousvaikutukset ovat edelleen epävarmat, Vang-Jensen sanoo.
Nordea kertoo noudattavansa EKP:n suosituksia
Vang-Jensen kertoo, että Nordeassa ymmärretään syyt, joiden vuoksi Euroopan keskuspankki suosittelee euroalueen pankkisektorille poikkeuksellisia rajoituksia pääoman jakamiseen.
– Olemme noudattaneet EKP:n suosituksia, vaikka oma taloudellinen asemamme on erittäin vahva, hän sanoo.
Nordean hallitus ehdottaa, että tilikaudelta 2020 maksetaan osinkoa 0,39 euroa osakkeelta. Kun tähän lisätään lykätty 0,40 euron osakekohtainen osinko tilikaudelta 2019, osinkoa maksettaisiin siis tämän vuoden aikana yhteensä 0,79 euroa osakkeelta.
Ehdotuksen mukaan osinko maksetaan osakkeenomistajille kahdessa erässä. Ensimmäinen erä on 0,07 euroa osakkeelta, ja se maksetaan hallituksen helmikuussa tekemän päätöksen jälkeen. Loput 0,72 euroa osakkeelta tilitetään omistajille syyskuun jälkeen.
Eräät pienemmät suomalaispankit ovat livenneet EKP:n suosituksista osingonjaossa.