Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suu Kyin läheinen avustaja moitti Myanmarin vallankaappausta – poliisi kävi noutamassa

Myanmarin syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin läheinen avustaja otettiin perjantaina kiinni Yangonissa. 79-vuotias Win Htein oli sitä ennen sanonut paikalliselle medialle, että sotilaiden vallankaappaus ei ollut viisas toimi vaan vie maata väärään suuntaan. Win kehotti samalla ihmisiä vastustamaan sotilasvaltaa kaikin voimin.

Poliittisia vankeja seuraavan ryhmän mukaan yhteensä yli 130 poliitikkoa ja virkamiestä on otettu kiinni vallankaappauksen yhteydessä. Lisäksi poliisi on ottanut kiinni kymmenkunta demokratia-aktivistia.

Edellisiltana maan suurimman kaupungin Yangonin kaduilla osoitettiin jo kolmatta päivää mieltä kaappausta vastaan. Ihmiset protestoivat paukuttamalla kattiloita ja tööttäilemällä autojen torvia.

Mielenosoitukset jatkuivat perjantaina Yangonissa toimivalla Dagon-yliopistolla, jossa parisataa opiskelijaa ja opettajaa kokoontui vastustamaan sotilaiden kaappausta. Mielenosoittajat marssivat kampuksella kantaen Suu Kyin NLD-puolueen tueksi punaisia lippuja ja huutaen iskulauseita. Moni näytti Nälkäpeli-elokuvista tuttua kolmen sormen tervehdystä, jonka myös Thaimaan demokratia-aktivistit ovat ottaneet käyttöön.

Vallankaappauksesta on seurannut myös taloudellisia vaikutuksia armeijalle. Japanilainen panimojätti Kirin ilmoitti lakkauttavansa yhteisyrityksensä armeijan omistaman yrityksen kanssa. Kiriniä on arvosteltu yhteistyöstään Myanmarin armeijan omistamien olutpanimoiden kanssa. Yhtiö sanoi, ettei se kuitenkaan aio lopettaa toimintaansa Myanmarissa.