Ruotsin laki Estonian hautarauhasta on osin ristiriidassa YK:n merioikeusyleissopimukseen perustuvan kansainvälisen oikeuden kanssa. Tähän tulokseen päätyi Göteborgin käräjäoikeus maanantaina, kun se vapautti kaksi tv-dokumentin tekoon osallistunutta ruotsalaismiestä hautarauhan rikkomista koskevista syytteistä.
Oikeuden mukaan miehet rikkoivat lakia hautarauhasta, mutta heitä ei voi tuomita, koska Ruotsi ei voi soveltaa omaa lakiaan kansainvälisellä vesialueella olevaan ulkomaiseen alukseen. Dokumentaristi Henrik Evertssonin johtama ryhmä teki sukellusrobotilla kuvauksia syksyllä 2019 Saksan lipun alla purjehtivalta alukselta.
Saksa ei ole Ruotsin, Suomen ja Viron tavoin allekirjoittanut sopimusta Estonia hautarauhasta.
Evertssonin lisäksi syytteessä oli hylkyasiantuntija Linus Andersson, eli dokumenttiryhmän molemmat ruotsalaiset jäsenet. Kaksikolle sakkoja ja ehdollista vankeutta vaatinut syyttäjä Helene Gestrin sanoi maanantaina vielä harkitsevansa, aikooko hän valittaa oikeuden päätöksestä.
Oikeuden päätös ei ollut yksimielinen: yksi jäsenistä olisi tuominnut miehet, mutta jättänyt heidät rankaisematta.
Journalismi ei kelvannut perusteeksi
Ruotsalaismiesten puolustus vetosi oikeudenkäynnissä myös siihen, että kyseessä oli journalistinen työ tärkeän tiedon hankkimiseksi. Tältä osin heitä tuki myös Ruotsin journalistiliitto. Evertsson palkittiin tv-dokumentistaan viime vuonna Ruotsissa suurella journalistipalkinnolla kategoriassa "vuoden paljastus".
Oikeus ei tältä osin lämmennyt puolustuksen perusteluille.
– Käräjäoikeus ei katso, että perustuslain suojaama ilmaisun- ja informaationvapaus antaisi avoimen valtakirjan tehdä rangaistuksetta rangaistavia tekoja, päätöksessä perusteltiin.
Viime vuoden syksyllä esitetyn tv-dokumentin mukaan Estonian hylyn kyljessä on repeämä, josta ei ole aiemmin raportoitu. Ruotsissa Estonian uhrien omaisten suurin yhdistys on ollut koko ajan dokumentin tekijöiden tukena.
– Meidän mielestämme he toimivat ihan oikein. Olemme hyvin kiitollisia, että he halusivat ryhtyä tähän, koska ehkä nyt saamme tietää totuuden (Estonian) haaksirikosta, yhdistyksen puheenjohtaja Lennart Berglund kommentoi uutistoimisto TT:lle.
Hautarauhalakia ollaan muuttamassa
Oikeudenkäyntiin johtaneen tv-dokumentin jälkeen lakia hylyn hautarauhasta ollaan Ruotsissa muuttamassa. Lakimuutos mahdollistaisi, viranomaisen toimesta, Estonian uppoamissyytä koskevien uusien tutkimussukellusten tekemisen hylyn luona. Nykyinen laki sallii sukellukset vain joko hylyn peittämiseksi tai ympäristönsuojelusyistä.
Viron, Suomen ja Ruotsin tutkintaviranomaiset sopivat joulukuussa kartoittavansa mahdollisia tulevia toimenpiteitä. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan päätös siitä, ovatko vedenalaiset tutkintatoimet välttämättömiä, on lippuvaltio Viron käsissä. Viro myös ratkaisee mahdollisten tutkintatoimien toteuttamisen, Otkes tiedotti joulukuussa.
Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994. Haverissa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli ruotsalaisia.
Virallisen onnettomuustutkinnan mukaan Estonian uppoamisen syy oli keulavisiirin irtoaminen kovassa merenkäynnissä ja veden tulviminen alukseen. Huhut törmäyksestä toiseen alukseen tai räjähdyksestä ovat eläneet kuitenkin sitkeästi.
----
Lähteet: Göteborgs-Posten, Göteborgin käräjäoikeus, Dagens Nyheter