Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteishaku alkaa – kaikkien peruskoulun päättävien on haettava jatko-opintoihin

Kaikkien keväällä perusopetuksen päättävien on haettava toisen asteen koulutukseen. Yhteishaku toisen asteen koulutukseen alkaa tiistaina ja jatkuu 23. maaliskuuta asti.

Velvoite hakeutua koulutukseen tuli voimaan vuodenvaihteessa. Oppivelvollisuusikä puolestaan nousee 18 vuoteen elokuussa. Oppivelvollisuus jatkuu siis siihen asti, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän on suorittanut toisen asteen tutkinnon.

Yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä yli 80 000 aloituspaikkaa, joista lähes 42 000 ammatillisessa koulutuksessa ja noin 39 000 lukiokoulutuksessa.

Lisäksi voi muun muassa hakea perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen, kuten kymppiluokalle.

Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan aikaisintaan 17. kesäkuuta.

Jos nuori jää ilman opiskelupaikkaa, opinto-ohjaajat antavat apua ja ohjausta koulutuspaikan löytämiseen. Velvollisuus hakeutua koulutukseen jatkuu niin kauan kunnes oppivelvollinen saa koulutuspaikan.

Uuden lain myötä jokaiselle peruskoulun päättävälle osoitetaan opiskelupaikka niin sanotussa nivelvaiheen koulutuksessa, jos oppivelvollinen ei muutoin saa opiskelupaikkaa.

Oppimateriaalit jatkossa maksuttomia

Oppivelvollisuuslain uudistuksen myötä toisen asteen opinnoista tulee peruskoulun päättäville maksuttomia.

Maksuttomuus tarkoittaa, että opetus ja ruokailu ovat maksuttomia kuten ennenkin, mutta jatkossa myös oppimateriaalit, tietokoneet sekä opetuksessa tarvittavat työvälineet ovat maksuttomia. Lisäksi vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat tulevat maksuttomiksi.

Lukiokoulutuksessa maksuttomaksi tulevat ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät viisi koetta sekä niiden osalta hylättyjen kokeiden uusiminen.

Vapaaehtoisesta koulutoiminnasta, kuten matkoista, voidaan kuitenkin periä kohtuullisia maksuja. Lisäksi erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa tarvittavat henkilökohtaiset välineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijan on kustannettava itse.

Nuori voi opiskella maksutta sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 20 vuotta. Oikeus maksuttomuuteen päättyy, kun nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai kahta tutkintoa suorittava opiskelija kummatkin tutkinnot.