USA:n lääkevirasto: Johnson & Johnsonin rokote ehkäisee tehokkaasti koronavirustaudin vakavia muotoja

Lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronavirusrokote ehkäisee tehokkaasti covid-19-taudin vakavia muotoja, kertovat Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n julkaisemat dokumentit.

Niiden mukaan rokote tehoaa myös viruksen ärhäköihin muunnoksiin. Laajojen kliinisten testien mukaan rokotteen teho taudin vakavia muotoja vastaan oli Yhdysvalloissa 85,9 prosenttia, Etelä-Afrikassa 81,7 prosenttia ja Brasiliassa 87,6 prosenttia.

FDA:n paneeli käsittelee rokotteen myyntilupaa perjantaina, ja luvan uskotaan heltiävän hätätilakäyttöön pian sen jälkeen.

Johnson & Johnsonin rokote annetaan yhdellä pistoksella. Lisäksi se voidaan säilöä jääkaappilämpötilassa, mikä tekee sen jakelusta helpompaa kuin pakastinoloja vaativien Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden.

Ruotsi tiukentaa rajoituksia kolmannen aallon pelossa

Ruotsin terveysviranomainen kertoi keskiviikkona kiristävänsä rajoituksia koronaviruksen kolmannen aallon pelossa. Se myös uhkasi lisärajoituksilla, jos nyt ilmoitetut toimet eivät tehoa.

Maanantaina voimaan astuvien rajoitusten mukaan kaikkien ravintoloiden, baarien ja kahviloiden pitää sulkea ovensa viimeistään puoli yhdeksältä illalla riippumatta siitä, tarjoilevatko ne alkoholia. Tähän asti ravitsemisliikkeiden on täytynyt lopettaa alkoholinmyynti kahdeksalta, mutta ne ovat saaneet olla auki sen jälkeen rajoittamatta.

Lisäksi ensi viikosta lähtien asiakkaiden määrää kuntosaleilla ja kaupoissa rajoitetaan. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi.

Koronavirustapausten määrä on noussut Ruotsissa viime aikoina.

Unkari aloitti ensimmäisenä EU-maana rokotukset kiinalaisrokotteella

Unkari on aloittanut tänään ensimmäisenä EU-maana koronavirusrokotukset kiinalaisen Sinopharmin rokotteella. Pääministeri Viktor Orban kertoi asiasta Facebookissa.

Unkariin on tilattu viisi miljoonaa annosta kiinalaisrokotetta, joilla pyritään rokottamaan lähikuukausina 2,5 miljoonaa unkarilaista.

Aiemmin tässä kuussa Unkari aloitti ensimmäisenä EU-maana rokotukset venäläisellä Sputnik V -rokotteella. Venäläisrokotetta on tilattu maahan kaksi miljoonaa annosta.

Unkari on poikennut tässä EU:n yleisestä linjasta, sillä useimmat EU-maat ovat keskittyneet unionin yhteisiin rokotehankintoihin. Unkari on kritisoinut rokotteiden lupakäsittelyjä ja hankintoja EU:ssa liian hitaiksi. Orban itse on sanonut suosivansa Sinopharmin rokotetta ja ottavansa rokotteen mahdollisesti ensi viikolla.

Koronatartuntojen ja sairaalahoidossa olevien määrä Unkarissa on ollut kasvussa helmikuussa. Maassa raportoitiin keskiviikkona 102 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä kuolemia on kirjattu 10 miljoonan asukkaan Unkarissa nyt yli 14 500.

– Viruksen kolmas aalto piinaa Unkaria, Orban sanoi keskiviikkona ja kannusti unkarilaisia ottamaan rokotuksen.

Unkarilaiset ovat suhtautuneet koronarokotuksiin nihkeämmin kuin useimpien muiden EU-maiden kansalaiset, mutta asenne rokotteisiin on muuttunut viime kuukausina myönteisemmäksi.

Ghanan ensimmäisessä erässä 600 000 annosta

Ghanaan toimitetaan keskiviikkona maailman ensimmäiset ilmaiset rokotteet Maailman terveysjärjestön WHO:n covax-ohjelman kautta, kertovat WHO ja YK:n lastenjärjestö Unicef yhteisessä tiedotteessaan.

Järjestöjen mukaan kyseessä on ensimmäinen, 600 000 annoksen erä lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotetta. Ensimmäiset rokotteet on määrä antaa terveydenhuollon työntekijöille.

– Seuraava vaihe taudin torjunnassa voi alkaa - historian suurimman rokotuskampanjan käynnistäminen, Unicefin johtaja Henrietta Fore kommentoi.

WHO:n covax-ohjelman tavoite on edistää koronarokotteen maailmanlaajuista tasapuolista saatavuutta. Rikkaat maat voivat ohjelman kautta tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa.

Ohjelman kautta on määrä toimittaa siihen kuuluville maille kaksi miljardia annosta covid-19-rokotetta vuoden loppuun mennessä, mukaan lukien yli 2,4 miljoonaa annosta Ghanaan.

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Ghanassa on raportoitu koronaviruspandemian aikana yli 80 000 tartuntaa ja hieman alle 600 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Maan koulut avautuivat tämän vuoden tammikuussa 10 kuukauden kiinniolon jälkeen. Suuret joukkokokoontumiset on edelleen kielletty, ja maan ulkorajat ovat pysyneet suljettuna viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Ghanan talouden odotetaan sukeltavan tänä vuonna alhaisimmilleen kolmeen vuosikymmeneen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut