EU-komissio ehdottaa 10 vuoden jatkoa roaming-maksujen poistolle

Vuonna 2017 voimaan tullut sääntely on halventanut matkapuhelimen käyttöä ja verkossa surffailua matkailtaessa muissa EU-maissa. ANNI REENPÄÄ / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

Euroopan komissio ehdottaa 10 vuoden jatkoaikaa roaming-sääntelylle, jolla on poistettu verkkovierailujen lisämaksut EU:n sisällä. Vuonna 2017 voimaan tullut sääntely on halventanut matkapuhelimen käyttöä ja verkossa surffailua matkailtaessa muissa EU-maissa.

Ilman jatkoaikaa nykyisen roaming-käytännön määräaika umpeutuisi ensi vuonna.

Komission uuteen esitykseen sisältyy myös vaatimus verkkopalvelujen laadusta. Jos liittymään kuuluu kotimaassa esimerkiksi 4g- tai 5g-yhteys, tulisi sama nopeus tarjota myös verkkovierailun aikana, jos vastaavan nopeuden verkkoja on tarjolla matkakohteessa.

Pidetty uudistus

Roaming-maksujen poisto on ollut yleisesti varsin pidetty EU-uudistus. Komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager toteaa tiedotteessa, että roaming-maksujen poisto on loistoesimerkki siitä, miten EU on helpottanut kansalaistensa yhteydenpitoa ja elämää.

– Uudet säännöt säilyttävät lisämaksuttomat verkkovierailut ja tekevät niistä vielä parempia, Vestager kommentoi.

Komission mukaan verkkovierailujen lisämaksujen poisto 17-kertaisti verkkovierailuilla käytetyn datan, kun kesän 2019 tilannetta verrattiin sääntelyä edeltäneeseen vuoden 2016 kesään.

EU:n roaming-sääntelyssä ovat mukana myös Norja, Islanti ja Liechtenstein. EU:sta eronnut Britannia ei ole enää mukana sääntelyn piirissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut