Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toy Story -elokuvasta tutuista leluista tulee sukupuolineutraaleja – Herra ja Rouva Perunapää tunnetaan jatkossa nimellä Perunapää

Yhdysvaltalaisesta animaatioelokuva Toy Storysta tutut Herra ja Rouva Perunapää -lelut ovat jatkossa sukupuolineutraaleja, kertoo lelujätti Hasbro .

Lähes 70 vuotta sitten markkinoille tulleiden lelufiguurien nimistä pudotetaan valmistajan mukaan etuliitteet herra ja rouva. Kumpainenkin tuote kulkee jatkossa nimellä Perunapää. Etuliite poistetaan myös suosikkilelujen pakkauksista.

Hasbro kertoi asiasta kertovassa ensimmäisessä tiedotteessaan uudistavansa ikonista brändiään ”modernia kuluttajaa” varten. Yhtiö kertoi haluavansa muutoksen avulla edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Syksyllä yhdysvaltalaiskauppojen hyllyille saapuu lelusarjan uusi sukupuolineutraali versio. Perunapää-lelut ovat perunan muotoisia figuureja, joihin voi kiinnittää mukana tulevia osasia, kuten esimerkiksi silmiä, neniä ja vaatekappaleita.

Suomalaisille Herra ja Rouva Perunapää ovat luultavasti kaikkein tutuimpia animaatiostudio Pixarin lelujen elämää kuvaavasta Toy Story -elokuvasarjasta.

Jatkotiedotteessaan Hasbro tarkensi, etteivät Herra ja Rouva Perunapään piirteet katoa täysin, vaan ne tulevat jatkossakin olemaan markkinoilla, jossain muodossa.

– Ne eivät ole menossa mihinkään, yhtiö totesi tiedotteessaan alkuperäisten sukupuolispesifien lelujen kohtalosta avaamatta kuitenkaan asiaa tämän tarkemmin.

"Kulttuuri on kehittynyt"

Herra Perunapää saapui markkinoille alkujaan vuonna 1952. Rouva Perunapää puolestaan julkaistiin tätä seuraavana vuonna miespuolisen version menestyksen jälkimainingeissa.

Hasbron pääjohtaja Kimberly Boyd kertoi talouslehti Fast Companylle , että lelu on nykymuodossaan sukupuoli-identiteettiä ja perherakenteita ajatellen rajoittava.

– Kulttuuri on kehittynyt, hän lisäsi.

Myös muita klassikoiksi muodostuneita lelubrändejä on päivitetty viime aikoina nykypäivään sopiviksi. Alkujaan pitkänä vaaleaverikkönä tunnetusta Barbie-nukesta on muun muassa nykyään tarjolla useita eri versioita, jotka edustavat eri etnisyyksiä ja kehotyyppejä. Barbieita valmistava kansainvälinen lelujätti Mattel julkaisi vuonna 2019 sukupuolineutraalin nukkesarjan.