Putinin kriitikko Boris Nemtsovin murhan vuosipäivää vietetään jännittyneessä ilmapiirissä – viranomaiset ovat jopa estäneet kukkien viemisen surmapaikalle

Liberaali ja demokratiamielinen Boris Nemtsov oli nimekäs poliitikko Venäjällä etenkin 1990-luvulla. AFP / LEHTIKUVA

Mika-Matti Taskinen / STT

Venäjällä presidentti Vladimir Putinin kriitikon Boris Nemtsovin murhasta tulee kuluneeksi kuusi vuotta. Vaikka vuosittain järjestetty Nemtsovia kunnioittava muistokulkue on koronavirustilanteen vuoksi peruttu, ovat viranomaiset jo ennalta varautuneet vuosipäivänä mahdollisesti tapahtuvaan liikehdintään pääkaupungissa Moskovassa.

Muun muassa demokratiamielisenä pidetty Eho Moskvy -radio kertoo verkkosivuillaan , että viranomaiset ovat kieltäneet kukkien viemisen sillalle, jossa Nemtsovia ammuttiin. Kukkien viemisen piti olla koronaoloissa vaihtoehtoinen tapa muistaa edesmennyttä poliitikkoa. Myös sillalle vuosittain rakennettu Nemtsovin muistomerkki on jälleen tänä vuonna tuhottu.

Venäläisviranomaisten tekemiä pidätyksiä tarkkaileva OVD-Info -sivusto kertoo myös, että poliisi on pidättänyt useita Nemtsovin muistotilaisuuksia puuhanneita ihmisiä ympäri Venäjää.

Nemtsovin kuoleman vuosipäivää vietetään tavallista jännitteisemmässä tunnelmassa opposition johtohahmo Aleksei Navalnyin vangitsemisen jälkeen. Myös Navalnyillä oli tapana ottaa osaa pääkaupungissa järjestettyyn muistokulkueeseen.

Finanssikriisi suisti presidenttilupauksen kannatuksen

Liberaali ja demokratiamielinen Boris Nemtsov oli nimekäs poliitikko Venäjällä etenkin 1990-luvulla. Hän oli vapaiden markkinoiden puolestapuhuja Neuvostoliiton jälkeisellä aikakaudella, ja hän kohosi urallaan varapääministeriksi. Nemtsovia pidettiin jopa lupaavimpana vaihtoehtona presidentti Boris Jeltsinin seuraajaksi, mutta hänen poliittinen kannatuksensa hiipui vuoden 1998 finanssikriisin myötä.

Putinin hallintoa Nemtsov kritisoi itsevaltaisuudesta ja demokratian puutteesta. Hän myös julkaisi selvityksiä Putinin hallinnon alla rehottavasta korruptiosta.

Nemtsov ammuttiin kuoliaaksi 27. helmikuuta vuonna 2015 sillalla lähellä Moskovan Kremliä. Nemtsovin palkkamurhasta tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin viisi tshetsheenimiestä, jotka sanoivat tunnustaneensa teon kidutuksen jälkeen. Tuomiota pidettiin myös Nemtsovin tukijapiirissä epäonnistuneena, sillä murhan tilaaja ei paljastunut.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut