Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkuviikosta luvassa aurinkoisen keväistä säätä, mutta viikon puolivälissä Suomeen alkaa virrata viileämpää ilmaa

Alkavalla viikolla sää pysyy vielä muutaman päivän ajan aurinkoisen keväisenä, ennustaa Ilmatieteen laitos. Lauha länsivirtaus pitää lämpötilat eteläisessä ja keskisessä Suomessa 4–7 lämpöasteen tienoilla, ja Lapissakin pysytään laajalti plussan puolella 2–4 lämpöasteessa.

Tiistaina viileämpää ilmaa alkaa valua Lappiin, ja lämpötilat laskevat pohjoisessa Suomessa nollan molemmille puolille.

Keskiviikkona Suomen keskiosaa vyöttää hajanainen sadealue, joka pudottaa eteläpuoliskollaan vettä ja pohjoisosastaan lunta. Määrät jäävät kuitenkin pieniksi.

– Sään muutos tapahtuu oikeastaan keskiviikon aikana, kun ilmavirtauksen suunta vaihtuu ja viileämpää ilmaa alkaa virrata etelään asti, päivystävä meteorologi Juha Tuomola Ilmatieteen laitokselta kertoi sunnuntaina.

Koko Suomessa tämä vie lämpötilat 2–9 astetta pakkasen puolelle. Viikonloppua kohti sään ennakointi vaikeutuu selvästi.

– Periaatteessa on tulossa uusi sadealue, mutta millainen se on... Lunta voi silloin sataa reippaammin, mutta ajoitukset ovat hankalia, Tuomola sanoi.

Pakkasta on kuitenkin todennäköisesti tiedossa viikonlopullekin.

Asemakohtainen lämpöennätys rikki kolmessa paikassa

Viikonloppuna aurinko ja keväiset säät hellivät liki koko Suomea. Asemakohtaisia helmikuun lämpötilaennätyksiä mitattiin sunnuntaina kolmessa paikassa.

Ennätyslämpötiloiksi kirjataan Ahvenanmaan Lemland Nyhamnin asemalla mitattu 7,8 astetta sekä Hangossa Russarön asemalla mitattu 7,8 ja Tvärminnessä mitattu 9,1 astetta.

Yhteistä havaintoasemille on merellinen sijainti eteläisessä Suomessa. Niissä mitatut, asemien omiksi ennätyksiksi nousseet lämpölukemat, eivät kuitenkaan olleet koko maan korkeimpia lämpötiloja.

– Jomalassa Ahvenanmaan keskellä mitattiin 9,7 astetta, aika lailla korkeampi. Se ei kuitenkaan ollut asemakohtainen ennätys, kertoi päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Monessa muussakin paikassa maan länsiosissa oli sunnuntaina Kokon mukaan kovin lämmintä vuodenaikaan nähden.

Helmikuun valtakunnallinen lämpöennätys on vuonna 1943 Helsingin Malmilla mitattu 11,8 lämpöastetta.