"Ulkonaliikkumisen rajoittamista ei voida sulkea pois" – Esimerkiksi vain ruokakaupassa ja apteekissa saisi asioida, jos rajoituksia tiukennetaan

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksella on valmius keskustella kaikista toimista, joiden käyttöä epidemiatilanne edellyttää. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT, Rai Suihkonen

Suomessa on siirrytty poikkeusoloihin. Valtioneuvosto on todennut poikkeusolot yhteistyössä presidentin kanssa. Valtioneuvoston yleisistunnossa on annettu lisäksi esitys laista ravintoloiden sulkemiseksi.

Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa tarkemmin, mistä on kyse. Katso videotallenne oheisesta kuvalinkistä (tilaisuus alkaa noin 12 minuutin ja 40 sekunnin kohdalla).

Tilaisuuteen osallistuivat muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Haataisen mukaan kaikki yleisölle avoimet ravintolat ja anniskeluterassit suljetaan 8. maaliskuuta alkaen 28. maaliskuuta asti. Tämä koskee koronan leviämis- ja kiihtymisalueita. Ruokaa voi myydä ulos. Henkilöstöravintolat saavat olla normaalisti auki.

Sulkemisesta päättää eduskunta. Asialla on kiire, sillä eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on kertonut, että lain käsittely vie minimissään neljä päivää.

Ravintola-alan yrityksille valmistellaan korvauksia sulkuajasta. Marinin mukaan 8.3. alkaen kiinni ovat myös museot ja kirjastot, eivät vain ravintolat. Lisäksi oppilaitoksia siirtyy etäopetukseen.

Nykylaki ei mahdollista ruokakauppojen sulkemista, eikä se Marinin mukaan ole edes välttämätöntä.

Kolmen viikon sulun jälkeen ravintolat eivät aukea normaalisti vaan tietyt turvallisuusrajoitukset jatkuvat edelleen.

Marinin mukaan ulkonaliikkumisen rajoittamista ei voida sulkea pois ja valmistelua sen osalta jatketaan. Keinona voisi olla liikkumisrajoitus esimerkiksi niin, että vain muun muassa ruokakaupassa tai apteekissa saisi käydä.

Valmiuslain keinovalikoimassa on myös sama liikkumisrajoitus kuin viime keväänä, jolloin Uusimaa eristettiin hetkeksi muusta Suomesta. Käytännössä se tarkoitti maakunnan rajan ylittämistä vain erittäin perustellusta syystä, ja liikennettä valvottiin suluilla poliisin ja Puolustusvoimien toimesta.

Marinin mukaan ulkonaliikkumisen rajoitukset voisivat tulla voimaan vasta, kun niiden välttämättömyys ja oikeasuhtaisuus on todettu. Myös tautiltilanne sekä terveydenhuollon kantokyky vaikuttavat asiaan. Marinin mukaan vielä ei voida antaa päivämäärää mahdollisille ulkonaliikkumisen rajoituksille.

Tiedotustilaisuudessa Marin pyysi kansalaisilta ja yrittäjiltä anteeksi sitä, että eri tahoilla on ollut erilaisia käsityksiä tartuntatautilain tulkitsemisesta ja muun muassa siitä, millä ehdoilla liikuntapaikkoja suljetaan. Marinin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto etsivät yhteistä tulkintaa maanantaina ja siitä tiedotetaan tiistaina. Marin painotti, että asia on avin päätösvallassa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut