Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylmä helmikuu päättyi lämpöennätyksiin

Helmikuu oli koko maassa yhdestä neljään astetta tavanomaista kylmempi, ilmenee Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Aivan kuun lopulla mitattiin kuitenkin uusia asemakohtaisia lämpöennätyksiä lounaissaaristossa.

Ilmatieteen laitos kertoo, että keskilämpötila vaihteli helmikuussa maan etelä- ja länsiosassa -5 ja -10 asteen välillä ja lounaissaaristossa se liikkui -3 asteen molemmin puolin. Maan itä- ja pohjoisosassa keskilämpötila oli -10 ja -15 asteen välillä.

Lämpötila pysytteli enimmäkseen pakkasen puolella suuressa osassa maata lähes koko helmikuun. Sää kuitenkin lauhtui helmikuun 20. päivästä alkaen.

Kuun viimeisenä päivänä mitattiin uusia asemakohtaisia lämpöennätyksiä lounaissaariston havaintoasemilla Hangon Tvärminnessä ja Russarössä sekä Ahvenanmaalla Lemland Nyhamnissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden alin lämpötila oli -39,7 astetta ja se mitattiin helmikuun 20. päivänä Utsjoen Kevojärvellä. Kuukauden ylin lämpötila taas oli 9,8 astetta, johon päästiin helmikuun 25. päivänä Maarianhaminan lentoasemalla ja Jomalan Jomalabyssä.

Lunta oli helmikuun päättyessä etelä- ja lounaisrannikolla 5–20 senttimetriä ja maan keski- ja pohjoisosassa yleisesti 40–80 senttimetriä. Maan keskiosassa lunta oli tavanomaista enemmän ja etelässä tavanomainen määrä tai sitä vähemmän. Pohjois-Lapissa lunta oli jopa harvinaisen vähän.

Kuun suurin sademäärä oli 72,8 millimetriä, ja se mitattiin Vesannon kirkonkylällä. Vähiten satoi Paraisten Utössä, jossa sadetta kertyi 6,4 millimetriä.

Joulukuu oli hyvin leuto

Ilmatieteen laitoksen mukaan kokonaisuudessa talvi, eli joulu-helmikuu oli lämpötiloiltaan lähes koko maassa noin asteen verran tavanomaista leudompi. Talvikuukausista erityisesti joulukuu oli leuto.

– Monilla Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemilla kuukauden keskilämpötila oli harvinaisen korkea, eli näin leuto joulukuu toistuu harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa, Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessa.

Joulu-helmikuun aikana maan etelä- ja keskiosissa satoi jopa harvinaisen paljon, mutta Pohjois-Suomessa sademäärät olivat lähellä tavanomaista. Pohjois-Lapissa satoi talvikuukausina tavanomaista vähemmän.