Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irakissa tehtiin raketti-isku Yhdysvaltain johtaman liittouman tukikohtaan – viime aikoina yleistyneet iskut eivät vaikuta paavin vierailusuunnitelmiin

Yksi ihminen on kuollut raketti-iskussa, joka tehtiin keskiviikkona Irakissa Yhdysvaltain johtaman liittouman tukikohtaan.

Liittouman mukaan yksi siviili kuoli iskun aikana sydänkohtaukseen. Kuolleen kansallisuutta ei kerrottu.

Ain al-Assadin tukikohtaan Irakin länsiosassa iskeytyi ainakin kymmenen rakettia keskiviikkoaamuna ennen puoli kahdeksaa. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan iskussa käytettiin iranilaisvalmisteisia Arash-raketteja.

Jännitteet Yhdysvaltojen ja Iranin tukemien irakilaisryhmien välillä ovat kasvaneet, ja viime viikkoina Irakissa on tehty liittouman joukkoja vastaan useita raketti-iskuja. Arbilin kaupungissa liittoumaa vastaan tehdyssä iskussa kuoli kaksi ihmistä.

Edellisen kerran jännitteet kärjistyivät viime vuoden tammikuussa, kun Yhdysvallat surmasi iranilaiskenraali Qassem Suleimanin ja irakilaisen puolisotilaallisen järjestön johtajan Abu Mahdi al-Muhandisin lennokki-iskulla Bagdadissa. Iran vastasi ohjusiskulla Yhdysvaltain johtaman liittouman tukikohtiin Ain al-Assadissa ja Arbilissa, mikä johti kymmenien ihmisten haavoittumiseen.

Paavi ensimmäistä kertaa Irakiin

Paavi Franciscus on saapumassa perjantaina historialliselle vierailulle Irakiin, eikä raketti-isku vaikuta hänen suunnitelmiinsa. Franciscus on ensimmäinen paavi, joka vierailee Irakissa.

– Ylihuomenna, jos Jumala suo, menen Irakiin kolmen päivän pyhiinvaellukselle. Olen jo pitkään halunnut tavata nämä ihmiset, jotka ovat kärsineet niin paljon, Franciscus sanoi keskiviikkona.

Perjantaista maanantaihin kestävä vierailu Irakissa on jatkoa Franciscuksen pyrkimyksille lisätä vuoropuhelua katolisen kirkon ja muslimien välillä. Vuonna 2019 Franciscus kävi ensimmäisenä paavina Arabian niemimaalla, kun hän vieraili Arabiemiraateissa.

Paavin näkeminen ei ole tavallisille irakilaisille helppoa, sillä koronaviruksen takia joukkokokoontumisten osallistujamäärää on rajoitettu, ja paavi liikkuu Irakin kaduilla panssaroidulla ajoneuvolla.