Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irakissa vieraileva paavi Franciscus tapaa shiiamuslimien vaikutusvaltaisen johtajan

Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus tapaa tänään shiiojen vaikutusvaltaisen johtajan suurajatollah Ali al-Sistanin.

Uskonnolliset johtajat kohtaavat toisensa shiiojen pyhimpiin paikkoihin kuuluvassa Najafissa. Eristäytyvän, mutta arvostetun 90-vuotiaan al-Sistanin on määrä isännöidä 84-vuotiasta paavia omassa kodissaan. Shiiamuslimit ovat Irakissa enemmistöasemassa.

Ympäri Najafia on ollut levitettynä banderolleja, jotka juhlistavat historiallista "minareettien ja kirkonkellojen" kohtaamista.

Franciscuksen on määrä vierailla lauantaina myös muinaisen Urin kaupungin alueella. Etelä-Irakissa sijaitsevaa Uria pidetään niin juutalaisten, muslimien kuin kristittyjenkin kunnioittaman Abrahamin alkuperäisenä kotipaikkana, kertoo Vatican News .

Paavin on määrä osallistua Urissa eri uskontokuntien yhteiseen tilaisuuteen. Nykyinen paavi tunnetaan uskontokuntien välisen dialogin puolestapuhujana.

Paavi saapui Irakiin perjantaina

Franciscus saapui Irakiin perjantaina. Katolisen kirkon johtaja kohtasi vierailunsa ensimmäisenä päivänä muun muassa Irakin johtoa ja paikallisia pappeja. Lentokentällä häntä oli vastassa maan pääministeri Mustafa al-Kadhemi.

Ensimmäisenä reissupäivänään Franciscus piti myös puheen, jossa hän peräänkuulutti muun muassa loppua suvaitsemattomuudelle, väkivallanteoille sekä ekstremismille Irakissa.

Lisäksi hän esiintyi perjantaina Bagdadissa kirkossa, jossa islamistitaistelijat tappoivat kymmeniä kristittyjä vuonna 2010.

Paavi sukkuloi vierailunsa aikana lentokoneella, helikopterilla ja autolla yli 1 400 kilometrin matkan eri puolilla maata.

Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen. Irakissa tautitilanne on paha, ja viranomaiset ovat määränneet laajoja sulkutoimia. Paavi itse on jo saanut koronarokotteen.

Koronan lisäksi vierailuisäntien huolena ovat mahdolliset iskut Franciscusta vastaan, ja vierailun turvatoimet ovatkin mittavat.