Energiayhtiö Fortum paransi tulostaan viime vuoden lopulla. Fortumin loka-joulukuun vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 928 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli 398 miljoonaa euroa.
Loppuvuoden tuloksesta noin kaksi kolmasosaa teki Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper .
Generation-segmentin eli Fortumin Pohjoismaiden sähköntuotannon tulos sen sijaan heikkeni noin neljänneksen vertailukaudesta. Fortumin mukaan tämä johtui pääasiassa ydinvoiman tuotannon selkeästä laskusta sekä alemmista hinnoista. Vesivoiman tuotannon kasvu tasoitti negatiivista vaikutusta, Fortum sanoo.
Generation-segmentin saavutettu sähkön tukkumyyntihinta oli loppuvuonna kuusi prosenttia matalampi kuin koronaa edeltäneellä vertailukaudella. Saavutetun sähkönhinnan lasku oli kuitenkin suojauksien ansiosta selvästi vähäisempi kuin sähkön spot-hintojen 34 prosentin pudotus Fortumin sähköntuotantoalueilla.
Fortumin tuloslukuihin vaikuttaa, että Uniper on raportoitu omana segmenttinään viime vuoden toisesta neljänneksestä alkaen. Sitä ennen Uniperin tulos raportoitiin osakkuusyhtiön tuloksena. Tämä on aiheuttanut muutoksia Fortumin tuloslukuihin vertailukauteen nähden.
Jos katsotaan Fortumin liiketulosta, näyttää loppuvuoden tulosparannus selvästi maltillisemmalta. Loka-joulukuussa liikevoittoa kertyi 458 miljoonaa euroa, kun vuoden takaisen vertailukauden liikevoitto oli 401 miljoonaa euroa.
Uniperistä tuli Fortumin tytäryhtiö viime vuoden maaliskuussa. Fortum omistaa nykyisin Uniperistä yli 75 prosenttia.
Osinko kasvaa ensi kertaa vuosiin
Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan koronapandemian vaikutukset ulottuivat myös energiasektoriin ja Fortumiin, mutta selvästi vähemmän kuin moneen muuhun yritykseen.
– Kuluneena vuonna Fortumin toimintaympäristöön vaikuttivat pandemiaa ja markkinoiden yleistä epävakautta enemmän Pohjoismaiden runsas vesitilanne, jonka seurauksena sähkönhinnat laskivat voimakkaasti. Päästöoikeuksien ja hyödykkeiden hinnat alkoivat elpyä vuoden loppupuolella, mikä näkyi myös sähkön hintojen nousuna, Rauramo sanoo tiedotteessa.
Fortumin koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 1 344 miljoonaa euroa. Tulos kasvoi 13 prosenttia toissa vuoden tasolta.
Fortumin hallitus esittää, että omistajille maksetaan vuodelta 2020 osinkona 1,12 euroa osakkeelta. Aiemmin Fortumin osinko oli pysynyt useamman vuoden 1,10 eurossa.
Hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä
Fortum kertoi joulukuussa, että se pyrkii olemaan kaikessa toiminnassaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Euroopassa tuotannon olisi määrä olla hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä.
Greenpeacen ja muiden kansalaisjärjestöjen mielestä Fortumin joulukuussa esittelemä uusi strategia ei vastaa ilmastokriisiin ja tavoite hiilineutraaliudesta jää liian kaukaiseen tulevaisuuteen.
Uniperin yritysoston mukana Fortumille tuli paitsi kaasu-, vesi- ja ydinvoimaa myös runsaspäästöistä hiilivoimaa. Uniper on sanonut sulkevansa kaikki vanhat hiilivoimalansa Saksassa ja Britanniassa vuoteen 2025 mennessä. Hollannin Maasvlakten hiilivoimala suljetaan vuoteen 2029 mennessä.
Viime vuonna Uniper otti käyttöön uuden Datteln 4 -kivihiilivoimalan Saksan länsiosassa. Uniperin mukaan Datteln 4 on tarkoitus pitää toiminnassa aina vuoteen 2038 saakka, johon mennessä Saksa aikoo luopua hiilivoimasta.
Osana uutta strategiaansa Fortum kertoi joulukuussa myös harkitsevansa Consumer Solutions -segmentistä eli sähkön ja kaasun vähittäismyynnistä luopumista.
Baltian kaukolämpöliiketoiminnot myyty
Energiayhtiö Fortum kertoo sopineensa Baltian kaukolämpöliiketoimintojensa myynnistä Partners Groupille , joka on listaamattomiin yhtiöihin keskittyvä kansainvälinen sijoitusyhtiö.
Kaupan velaton kokonaisarvo on 800 miljoonaa euroa, ja Fortum arvioi kirjaavansa siitä noin 240 miljoonan euron verottoman myyntivoiton.
Fortum odottaa saavansa kaupan päätökseen tämän vuoden toisen vuosineljänneksen aikana.
Kauppa on jatkoa Fortumin aiemmin toteuttamille Joensuun ja Järvenpään kaukolämpöliiketoimintojen myynneille.