Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-jong kritisoi Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa yhteisistä sotilasharjoituksista – "Jos Yhdysvalloissa halutaan nukkua rauhassa..."

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong kritisoi Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa. Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittivat viime viikolla tietokoneella simuloidun yhteisen sotilasharjoituksen.

Pohjois-Korean valtiollisessa mediassa julkaistussa lausunnossa Kim Yo-jong sanoo Yhdysvaltain uudelle hallinnolle, että jos Yhdysvalloissa halutaan nukkua rauhassa seuraavat neljä vuotta, olisi parempi olla luomatta tilanteita, jotka saavat menettämään unet.

Pohjois-Korea näkee sotaharjoitukset hyökkäykseen valmistautumisena. Kim Yo-Jong kuvailee lausunnossaan, että Etelä-Korea on "lämpimän maaliskuun sijaan valinnut sotaisan maaliskuun, kriisin maaliskuun".

Lausunto on ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Koreasta viitataan Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallintoon. Siinä ei kuitenkaan mainittu Bidenia nimeltä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin saapuivat maanantaina Japaniin. Heidän on määrä matkustaa myös Etelä-Koreaan. Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat liittolaisia, ja Yhdysvalloilla on maahan sijoitettuna noin 28 500 sotilasvoimien jäsentä.

Yhdysvaltain edellisellä presidentillä Donald Trumpilla oli monimutkainen suhde Pohjois-Koreaan. Hän uhkaili Kim Jong-unia muun muassa sotilastoimilla, mutta myöhemmin johtajien välit lämpenivät ja he tapasivat useaan otteeseen.

Maiden suhteet eivät kuitenkaan lopulta edenneet. Yhdysvaltain tavoitteena on ollut riisua Pohjois-Korea ydinaseista.

---

Juttua on korjattu kello 7.30. Otsikosta korjattu taivutusvirhe ja lisätty puuttuva sana "ja".