Saksan CDU:n korruptioskandaali paisuu ja kannatus syöksyy

STT–AFP

Saksassa kristillisdemokraattisen CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n kannatus on jatkanut jyrkkää laskuaan samalla, kun niitä koskeva korruptioskandaali on laajentunut. Tänään julkaistun mielipidetiedustelun mukaan kristillisdemokraattien kannatus on pudonnut 29 prosenttiin, mikä on alhaisin lukema vuoteen.

Eilen CSU:ta edustava Tobias Zech jätti parlamenttipaikkansa korruptiosyytteiden vuoksi. Der Spiegel -viikkolehti kertoi, että Zech oli tehnyt palkallista pr-työtä makedonialaiselle (nykyisin pohjoismakedonialaiselle) poliittiselle puolueelle sen jälkeen, kun hänet valittiin Saksan parlamenttiin vuonna 2016.

Aiemmin oli käynyt ilmi, että kaksi kristillisdemokraattien parlamentaarikkoa oli hyötynyt taloudellisesti julkisen sektorin kasvomaskikaupoista. CSU:n Georg Nüssleinistä aloitettiin viime kuussa korruptiotutkinta, kun häntä oli syytetty 600 000 euron palkkion vastaanottamisesta lobbaamisesta maskitoimittajan hyväksi. CDU:n Nikolas Löbel taas oli saanut yhtiönsä kautta 250 000 euroa maskikauppojen välittäjänä toimimisesta.

Nüsslein jätti CDU/CSU:n parlamenttiryhmän, ja Löbel luopui parlamenttipaikastaan.

CDU:n Mark Hauptmann puolestaan luopui parlamenttipaikastaan, kun häntä oli syytetty lobbausmaksujen vastaanottamisesta vieraiden maiden kuten Azerbaidzhanin hallituksilta.

Osin korruptioskandaalin vuoksi CDU menetti kannatustaan viime viikonlopun osavaltiovaaleissa Rheinland-Pfalzissa ja Baden-Württembergissä. Molemmissa osavaltioissa CDU:n kannatus oli historiallisen huono.

Saksassa järjestetään parlamenttivaalit syyskuun lopulla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut