Euroopan lääkevirasto jakoi koronarokotteiden valmistuslupia eurooppalaisille tuotantolaitoksille

EU-komissio on kertonut väliaikaisista tiukennuksista koronarokotteiden vientiin unionin ulkopuolelle. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan lääkevirasto (EMA) on antanut useammalle eurooppalaiselle tuotantolaitokselle luvan alkaa valmistaa eri yhtiöiden koronarokotteita. Virasto kertoi asiasta perjantaina tiedotteessa .

EMA antoi Hollannin Leidenissa sijaitsevalle lääkealan yritys Halixin tuotantolaitokselle luvan alkaa valmistaa Astra Zenecan koronarokotetta. Lääkeviraston mukaan Halixin tuotantolaitoksen saaman valtuutuksen myötä kyseistä rokotetta EMA:n luvalla valmistavien tuotantolaitosten määrä nousee neljään.

Tämän lisäksi virastolta on irronnut lupa myös yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämän koronarokotteen valmistamiseen Saksan Marburgissa. Tuotanto Marburgin tehtaalla aloitettiin jo ennen helmikuun puoliväliä.

Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Modernan rokotetta voidaan puolestaan jatkossa valmistaa Sveitsissä sijaitsevassa tuotantolaitoksessa.

Lääkeviraston mukaan tuoreet valtuutukset ovat tärkeitä ja lisäävät tuotantokapasiteettia sekä koronarokotevarastoja unionin alueella.

Unionin terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari Stella Kyriakides kertoi uutistoimisto AFP:lle, että uudet rokotteet toimitettaisiin Leidenin tuotantolaitokselta EU:n jäsenmaille lähipäivinä EMA:n antaman valtuutuksen jälkeen.

EMA jakeli lupiaan keskellä rokotekiistaa

Virasto jakeli valmistuslupia keskellä EU:n ja Britannian välistä rokotekiistaa.

Hollannin pääministeri Mark Rutte sanoi EU:n huippukokouksen päätyttyä myöhään torstaina, että EU ja Britannia saattavat päästä sopuun Astra Zenecan rokotteiden viennistä jo viikonloppuna.

EU-komissio on kertonut väliaikaisista tiukennuksista koronarokotteiden vientiin unionin ulkopuolelle, mikä saattaa vaikuttaa esimerkiksi EU-alueella valmistettujen Astra Zenecan rokotteiden vientiin Britanniaan. Uusi linjaus voi vaikuttaa esimerkiksi Halixin Hollannissa sijaitsevalla tehtaalla.

Rutten mukaan Hollannin viranomaiset ovat valmiita panemaan toimeen EU-komission aikomuksen estää Halixissa valmistettujen rokotteiden viennin Britanniaan, ja hän sanoi selittäneensä asian myös Britannian pääministerille Boris Johnsonille.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lähetti torstain huippukokouksen jälkeen taas kipakan viestin Astra Zenecalle, jolla on ollut vaikeuksia täyttää toimitusvelvoitteitaan EU:lle. Brittiläis-ruotsalainen yhtiö on toimittamassa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana EU:lle vain 30 miljoonaa rokoteannosta, kun siltä odotettiin 120:tä miljoonaa annosta.

Pfizerin rokotteita voi säilyttää aiempaa lämpimämmässä

EMA kertoi perjantaina myös puoltavansa sitä, että Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta voitaisiin säilöä jatkossa lyhyitä aikoja aiempaa korkeammissa lämpötiloissa.

Rokoteannosten pitkäaikaissäilytys tapahtuu 60–90 pakkasasteessa. Viraston mukaan annoksia voisi kuitenkin kuljettaa ja säilöä kahden viikon ajan 15–25 pakkasasteessa.

Alhaisemmat lämpötilat on helpompi järjestää ilman erityistehokkaita kylmäsäilytyslaitteistoja. EMA:n mukaan väliaikaissäilytykselle mainitut lämpötilat vastaavat tavallisten lääkepakastinten lämpötiloja.

Viraston mukaan päätöksen uskotaan helpottavan rokotteen nopeaa toimittamista EU:n sisällä. Yhdysvalloissa vastaava ratkaisu tehtiin noin kuukausi aiemmin.

Pfizerin ja Biontechin rokote on osoittautunut erittäin tehokkaaksi koronavirusta vastaan, mutta rokotteeseen liittyvät säilytys- ja kuljetusongelmat ovat vaikeuttaneet sen hyödyntämistä.

Norja jatkaa Astra Zenecan käyttötaukoa

Norja jatkaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttötaukoa 15. huhtikuuta asti, maan terveysviranomaiset kertovat. Norja haluaa tutkia vielä lisää rokotteen mahdollista yhteyttä harvinaisiin verisuonitukoksiin.

Norjan kansanterveyslaitoksen tartuntatautiosaston johtaja Geir Bukholm kuvaili päätöstä vaikeaksi mutta oikeaksi.

– Uskomme, että on tarpeellista tutkia näitä tapauksia vielä lisää, Bukholm sanoi.

Tanska ilmoitti eilen vastaavasta käyttötauon jatkamisesta huhtikuun puoliväliin. Suomi ja Ruotsi puolestaan ovat päättäneet jatkaa Astra Zenecan rokotteen käyttämistä yli 65-vuotiaille. Suomessa rokotuksia Astra Zenecalla on tarkoitus jatkaa 65 vuotta täyttäneillä ensi maanantaina.

Euroopan lääkevirasto EMA totesi viime viikolla selvityksensä perusteella, ettei rokotteella ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun. Rokotteen yhteyttä yksittäisiin veritulppatapauksiin ei kuitenkaan ole voitu sulkea täysin pois, ja tutkimukset asian suhteen jatkuvat. EMA:n ilmoituksen jälkeen useat maat Euroopassa ja muualla ovat jatkaneet rokotteen käyttämistä.

Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut maita jatkamaan rokotteen käyttöä ja painottanut, että sen hyödyt ylittävät joka tapauksessa haitat.

Norjassa Astra Zenecan käyttö on ollut tauolla jo kahden viikon ajan. Norjassa on pandemian aikana todettu reilut 90 000 tartuntaa ja yli 650 virukseen liittyvää kuolemaa.

Lähteenä myös BBC .

Korjattu klo 17:13: Hollannissa sijaitseva Astra Zenecan rokotetta valmistava tehdas on lääkealan yritys Halixin tehdas, ei Astra Zenecan Halixissa sijaitseva tehdas niin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut