Tältä maistuu vapaus! 5 000 ihmistä testattiin koronan varalta Barcelonassa – rokkasivat vapautuneesti täydellä areenalla ja halailivat toisiaan

Konsertissa kokeiltiin, voiko massatapahtumia järjestää terveysturvallisesti korona-aikana.

Tuhatpäinen yleisö odotti innostunein mielin konsertin alkamista. FFP2-maski kuului pääsylipun hintaan. Lluis Gene / AFP / Lehtikuva

Mikko Välimaa

Espanjan Kataloniassa koettiin lauantai-iltana rock-huumaa, jollaisesta Euroopassa ei ole päästy nauttimaan vähään aikaan.

Noin 5 000 ihmisen yleisö sai nauttia hetkisestä vapautta, kun Love of Lesbian -indie-bändi esiintyi loppuunmyydyllä keikalla Palau Sant Jordi -areenalla.

Konsertista taltioidut kuvat kertovat fanien iloisesta tunnelmasta. Turvavälejä ei tarvinnut noudattaa, ja yleisö tanssi ja halaili toisiaan läpi keikan.

Konsertissa ei tarvinnut noudattaa turvavälejä. Tunnelma oli tiivis. Lluis Gene / AFP / Lehtikuva

Keikalle pääsyn ehtona oli negatiivinen tulos koronatestistä, joka otettiin jokaiselta lipun ostaneelta ennen keikkaa. Mikäli tulos osoitti koronatartuntaa, sai lipun hinnan takaisin.

– Se oli mahtavaa. Tunsimme olomme turvalliseksi koko ajan. Pääsimme eturiviin, ja se oli jotain, mitä olen kaivannut kauan, kuvaili yleisössä ollut Salvador, 29, uutistoimisto Reutersille.

Konsertti oli loppuunmyyty. Lluis Gene / AFP Lehtikuva

Reuters kuvailee keikkaa surrealistiseksi näyksi. Espanja on ollut yksi koronan pahiten koettelemia maita Euroopassa, ja maassa on valinnut tiukat ulkonaliikkumiskiellot.

Konsertin alku viivästyi tiukkojen turvatoimien takia, mutta se ei vienyt tunnelmaa.

– Tervetuloa yhteen elämämme jännittävimpään konserttiin, sanoi esiintyvän bändin solisti Santi Balmes ja sai yleisön vastaamaan raikuvin huudoin.

Love of Lesbian yhtyeen solisti Santi Balmes sai raikuvat suosionosoitukset toivotettuaan yleisön tervetulleeksi ehkäpä elämänsä erikoisimpaan rock-konsertttiin. Lluis Gene / AFP / Lehtikuva

Konsertilla oli Espanjan hallituksen ja paikallisviranomaisten hyväksyntä. Tapahtumaa tuki säätiö, jonka tehtäviin kuuluu aidsin ja muiden tarttuvien tautien ehkäisy.

Konsertin taustalla oli kokeilu, jolla selvitetään, voiko vastaavia tapahtumia järjestää koronaikana.

Vastaavantyyppinen testikonsertti järjestettiin joulukuussa, mutta tuolloin yleisöä oli 500.

– Tämä on pieni askel sitä kohti, että voimme järjestää konsertteja ja kulttuuritapahtumia koronan aikana, kuvaili terveysjärjestelyiden suunnittelussa mukana ollut virologi Boris Revollo uutistoimisto AP:lle.

Kaikki konserttiin saapuneet testattiin kolmessa eri pisteessä, ja antigeenitestejä oli tekemässä 80 sairaanhoitajaa. Tulos tuli reilussa 10 minuutissa älypuhelimeen.

Lauantaihin puoleen päivään mennessä 2 400 konserttiin lipun hankkineesta kolmella oli todettu koronatartunta.

Konserttisaliin sisään päässeet sitoutuivat siihen, että terveysviranomaiset voivat tulevien viikkojen aikana informoida Boris Revollon tutkimusryhmää, mikäli käy ilmi, että heillä on koronatartunta.

Koko yleisö testattiin koronan varalta ennen keikkaa. Lluis Gene / AFP / Lehtikuva

Yleisössä ollut 49-vuotias Ramon arveli uutistoimitsto Reutersille konsertin jo osoittaneen maailmalle, että kulttuuri on turvallista.

AP:n mukaan konserttilippujen hinnat olivat 23–28 euroa. FPP2-maskit ja testit sisältyivät hintaan.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut