Suomessa myytävien pääsiäissuklaamunien lelukapseleiden turvallisuudessa on parantamisen varaa, selvisi Tullin ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) yhteisessä valvonnassa. Valvonnassa tutkittiin 19 erilaista pääsiäismunaa, joista kahdeksan ei täyttänyt lelulainsäädännön turvallisuusvaatimuksia.
Valvonnassa selvitettiin standardinmukaisten vääntö- ja vetotestien avulla, pysyvätkö lelukapseleiden osat toisissaan kiinni vaaditulla tavalla. Kapseleiden sisällä oleviin leluihin tai munan suklaakuoreen valvontaa ei kohdistettu.
– Koska lelukapselin avaaminen käsin voi olla vaikeaa, lapsi saattaa yrittää avata pakkauksen suullaan. Siksi elintarvikkeeseen sisältyvän lelun pakkauksen on oltava sellainen, etteivät sen osat voi tukkia hengitysteitä ja aiheuttaa tukehtumisvaaraa, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jenni Mutka tiedotteessa.
Tulli kielsi määräystenvastaisiksi todettujen tuotteiden markkinoille pääsyn. Päätökset koskevat vain tuotteiden niitä eriä, joita valvonnassa tutkittiin.
– Vastuu näistä tuotteista on toimijoilla, ja toimijoiden pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin. Jos yhdestä erästä on havaittu määräystenvastaisia (tuotteita), pitäisi tehdä arvio, voiko ongelma olla mahdollisesti muissakin tuontierissä tai valmistuserissä, sanoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling Tullista STT:lle.
Tukes ei nähnyt tekemänsä riskinarvion perusteella syytä ryhtyä tuotteiden osalta enempiin kuluttajaturvallisuuslain mukaisiin toimenpiteisiin. Yksi toiminnanharjoittaja poisti tuotteet markkinoilta ja veti ne takaisin kuluttajilta oma-aloitteisesti.
Valvonnassa määräystenvastaisiksi todetut tuotteet olivat Noidan Yllätys -yllätysmuna, Late Lammas -yllätysmuna, NHL-yllätysmuna, Mauri Kunnas Koiramäki -yllätysmuna, Emoji-yllätysmuna, My Unicorn -yllätysmuna, Minions-yllätysmuna ja Mister Magic Surprise -yllätysmuna.