Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen ulkoministeriö kehottaa Myanmarissa olevia suomalaisia poistumaan heti maasta – USA vetää diplomaattejaan maasta kiihtyvän verenvuodatuksen keskeltä

Myanmarin mielenosoituksissa on kuollut yhteensä ainakin 520 siviiliä sen jälkeen, kun armeija kaappasi pari kuukautta sitten vallan demokraattisesti valitulta hallitukselta.

Sotilasjuntta on koventanut jatkuvasti otteitaan protestoijia kohtaan, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet laajoina.

Viime viikonloppu oli toistaiseksi verisin. Juntta surmasi lauantaina yli 100 mielenosoittajaa ja sai osakseen laajaa kansainvälistä paheksuntaa. Yhdysvallat esimerkiksi laittoi viikonlopun jälkeen jäihin kauppasopimuksensa Myanmarin kanssa, ja presidentti Joe Biden sanoi verenvuodatusta järkyttäväksi.

Myanmarin syrjäytetyn siviilijohtajan Aung San Suu Kyin asianajaja kertoi keskiviikkona, että tämä vaikuttaa voivan suhteellisen hyvin.

Asianajaja oli saanut keskustella Aung San Suu Kyin kanssa videoyhteyden välityksellä ja teki arvionsa tämän voinnista sen perusteella. Keskustelu ei ollut luottamuksellinen vaan tapahtui poliisin ja vartijoiden ollessa läsnä.

75-vuotiasta Aung San Suu Kyita ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen kun sotilaat vangitsivat hänet helmikuun alussa. Häntä vastaan on nostettu useita rikossyytteitä.

Lähetystö ollut yhteydessä maassa oleviin suomalaisiin

Suomen ulkoministeriö kehottaa Myanmarissa olevia suomalaisia poistumaan maasta välittömästi. Ministeriön mukaan Suomi on päivittänyt Myanmaria koskevaa matkustustiedotettaan yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa maanantaina.

Sotilasvallankaappauksen jälkeen väkivaltaiseksi kehittynyt tilanne on ulkoministeriön mukaan vaarallinen myös Myanmarissa oleskeleville ulkomaalaisille.

Ulkoministeriön mukaan Suomen Yangonin-suurlähetystö on ollut yhteydessä maassa oleviin suomalaisiin ja neuvonut heitä maasta poistumisessa.

Yhdysvallat määräsi keskiviikkona valtaosan diplomaateistaan kotiin Myanmarista.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi vetävänsä maasta kaikki paitsi välttämättömimmät valtion työntekijät perheineen. Ministeriön mukaan päätöksen tarkoituksena on taata henkilökunnan ja heidän perheenjäseniensä turvallisuus.

YK:n turvallisuusneuvosto koolla

Myanmarin tilanteen on myös pelätty kiihtyvän sisällissodaksi, sillä muutamat maan lukuisista aseellisista kapinallisryhmistä ovat ilmoittaneet seisovansa mielenosoittajien puolella ja uhanneet taistella sotilashallintoa vastaan.

Kapinallisryhmät pitävät hallussaan laajoja alueita Myanmarin raja-alueilla. Viikonloppuna kapinallisryhmä KNU otti haltuunsa sotilastukikohdan maan itäosassa, mihin armeija vastasi ilmaiskuilla. Sen seurauksena noin 3 000 myanmarilaista pakeni viidakon läpi Thaimaahan. Tiistaihin mennessä suurin osa heistä oli palannut Myanmariin.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Myanmarin tilannetta tänään maan entisen siirtomaaisännän Britannian pyynnöstä. On epävarmaa, saako neuvosto aikaan päätöslauselmaa, sillä siihen vaadittaisiin myös Kiinan ja Venäjän tuki.

Maaliskuun alkupuolella turvallisuusneuvosto tuomitsi väkivallan mielenosoittajia kohtaan, mutta Kiinan ja Venäjän vastustuksesta johtuen se ei viitannut helmikuun vallanvaihtoon vallankaappauksena, eikä uhannut Myanmarin sotilashallintoa pakotteilla.