Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työryhmä esittää luopumispakettia turve-alan yrityksille

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama turvetyöryhmä esittää kertaluonteista luopumispakettia alan yrityksille.

Luopumispakettiin liittyen esitetään selvitettäväksi muun muassa valtion turvetuotantoyrittäjille maksamaa osakorvausta myymättömistä energiaturvevarastoista, yksityisomisteisten tai vuokrattujen turvetuotantoalueiden hankkimista Metsähallituksen käyttöön sekä työryhmän asettamista määrittelemään turvetuotantokoneiden ja -laitteiden hävittämispalkkion korvaustaso.

Luopumispakettiin liittyen tulisi myös selvittää turvetuotannon lopettavalle yrittäjälle maksettavaa sopeutumisrahaa sekä ikääntyneiden yrittäjien ennenaikaisen eläkkeen valmistelua.

Työryhmä esittää myös tukea turvetoimialan yritysten siirtymiseen uuteen yritystoimintaan, mihin voitaisiin kohdentaa myös EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahoitusohjelman rahoitusta.

Turvetyöryhmä luovutti keskiviikkona raporttinsa elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.).

Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäytön tulee vähintään puolittua vuoteen 2030 mennessä.

"Huoltovarmuudesta huolehdittava"

Työryhmä ehdottaa myös huolto- ja toimitusvarmuuden turvaamiseen liittyviä toimia tilanteessa, jossa turpeen energiakäyttö vähenee jyrkästi jo lähivuosina.

– Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäytön vähenemisen on tapahduttava alueellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla ja siten, että se ei vaaranna Suomen sähkön ja lämmön toimitus- ja huoltovarmuutta. Työryhmä ehdottaa nyt ratkaisuja, joilla holtittoman nopeaan muutokseen voidaan vastata ja turvealalle aiheutuvia vahinkoja rajata. Vien esitykset hallituksen käsittelyyn, Lintilä sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.