Kittilän kunnan niin sanotussa laskutusjutussa on tuomittu neljä kunnan johtoon kuulunutta miestä. Kyse on kunnan laskuun vuosina 2013–2015 tilatuista oikeudellisista neuvoista. Oikeuden mukaan hankinnoista ei ollut tehty asianmukaisia päätöksiä.
– Kunnanhallitus ei ole tehnyt Kittilän kunnan hankintasäännön edellyttämää hankintapäätöstä lakipalvelujen hankkimiseksi, Lapin käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.
Tuomion petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta saivat silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Aki Maunula ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Markku Mäkitalo. Kyse on lakipalveluista, joita kolmikko ryhtyi hankkimaan vuonna 2013.
Oikeuden mukaan oikeudelliset asiakirjat eivät olleet tulleet kunnalle, vaan tuomitut olivat valinneet, kenelle niitä luovutetaan. Neuvot ja asiakirjat oli oikeuden mukaan pyydetty ja saatu yksityishenkilöinä, mutta noin 9 500 euron laskua yritettiin maksattaa kunnalla.
Oikeuden mukaan tuomitut yrittivät saada itselleen taloudellista hyötyä, eli välttyä laskujen maksamiselta. Toiminnalla yritettiin myös aiheuttaa kunnalle vahinkoa, oikeus toteaa. Rikos jäi yritykseksi, sillä kunnan palkkasihteeri huomasi asian, eikä lakipalvelulaskua lopulta maksettu kunnan varoista.
Kaikki kiistivät syytteet
Maunula ja Mäkitalo tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kurulan rangaistus on kolme kuukautta ja 15 päivää. Kolmikko kiisti syytteet.
Oikeudessa Kurula vetosi muun muassa kiireeseen ja siihen, että häntä oli vaadittu toimimaan. Hänen mukaansa kyseessä oli kunnan hankintaohjeen mukainen pienhankinta, johon ei tarvinnut soveltaa hankintalakia tai tarvittu hankintapäätöstä.
– Kunta oli aiemmin tehnyt oikeudellisten palvelujen suorahankintoja useilta eri toimistoilta, eikä yhdestäkään ole tehty erillistä hankintapäätöstä, Kurula katsoi.
Hänen mukaansa sillä ei ollut merkitystä, että saatuja asiakirjoja ei ollut toimitettu kunnalle.
Maunula on kiistossaan vedonnut samoihin perusteisiin kuin Kurula. Mäkitalo taas sanoo, ettei hän ollut hankkimassa tai tilaamassa kyseistä oikeudellista palvelua taikka hyväksynyt asiaan liittyvää laskua.
Pöytälaatikkoon jemmatut laskut löytyivät vasta kunnanjohtajan eläköidyttyä
Kurulan syyksi luettiin lisäksi virka-aseman väärinkäyttäminen, joka koskee toista lakipalveluhankintaa. Oikeuden mukaan edellisen tapauksen jälkeen vuonna 2015 hän hankki oikeudellista apua yli 7 000 eurolla. Hankinta tehtiin oikeuden mukaan vastoin kunnan hankintaohjetta ja sisäisen valvonnan ohjeita. Laskun maksoi myöhemmin kunta.
Asiassa virka-aseman väärinkäyttämisestä tuomittiin myös tuolloin kunnanjohtajan sijaisena toiminut Kyösti Tornberg. Oikeuden mukaan hän jätti kaikki vuonna 2015 tilattuja lakipalveluita koskevat laskut työpöytänsä laatikkoon. Laskut löytyivät vasta hänen jäätyä eläkkeelle.
Oikeuden mukaan Tornberg syyllistyi vuosina 2015–2017 virkarikokseen jättäessään reklamoimatta laskujen lähettäjälle, että laskut eivät kuulu kunnan maksettavaksi. Rangaistus on 50 päiväsakkoa, josta maksettavaa tulee 2 300 euroa.
Myös Tornberg kiisti syytteen. Hänen mukaansa hänen tarkoituksenaan oli viedä lasku kunnanhallituksen käsittelyyn kevätkesällä 2015, mutta keskeiset päättäjät totesivat, ettei poliittisia edellytyksiä asian käsittelylle ollut.
Lakipalvelulaskuihin liittyen syytteessä oli seitsemän muuta ihmistä, joista osa oli tapahtuma-aikaan valtuuston jäseniä tai varajäseniä. Kaikkien heidän syytteensä hylättiin.
-----
Päivitetty aiempaa uutista klo 17:03. Yksi syytekohdista oli tuomiossa kahdella eri tavalla. Oikea rikosnimike on petoksen yritys.