Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteishaku lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen päättyy tänään

Kevään yhteishaku lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen päättyy tänään. Perusopetuksen jälkeiset haut järjestetään tästä vuodesta alkaen samanaikaisesti.

Kaikkien perusopetuksen tänä keväänä päättävien on haettava toisen asteen koulutukseen. Hakuvelvoite tuli voimaan vuodenvaihteessa.

Yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä yli 80 000 aloituspaikkaa, joista lähes 42 000 ammatillisessa koulutuksessa ja noin 39 000 lukiokoulutuksessa.

Lisäksi voi muun muassa hakea perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen, kuten kymppiluokalle.

Jatkossa oppimateriaalit ja opetuksessa tarvittavat työvälineet tulevat maksuttomiksi

Oppivelvollisuusikä puolestaan nousee elokuussa uudistuvan oppivelvollisuuslain myötä 18 vuoteen. Uudistuksen myötä toisen asteen opinnoista tulee peruskoulun päättäville maksuttomia.

Maksuttomuus tarkoittaa sitä, että opetus ja ruokailu ovat maksuttomia kuten ennenkin, mutta jatkossa myös oppimateriaalit, tietokoneet sekä opetuksessa tarvittavat työvälineet ovat maksuttomia. Lisäksi vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat tulevat maksuttomiksi.

Lukiokoulutuksessa maksuttomaksi tulevat myös ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät viisi koetta sekä niiden osalta hylättyjen kokeiden uusiminen.